Voorjaarsvakantie

Kunnen we weer naar de après-ski? Dit zijn de regels in de Alpenlanden

11 februari 2022 08:48 Aangepast: 11 februari 2022 16:37
In een aantal landen is het weer mogelijk om te après-skiën. Beeld © Arie Kievit

Nog een week en dan begint voor een deel van Nederland de voorjaarsvakantie. Voor veel mensen de gelegenheid om op wintersport te gaan. Maar welke regels gelden er nou ook alweer in de Alpenlanden? En kun je, als je de piste afkomt, losgaan bij de après-ski? Wij zetten het op een rij.

Hoewel de besmettingen in veel landen door het dak gaan, worden de coronaregels versoepeld. De omikronvariant zorgt namelijk niet voor torenhoge ziekenhuiscijfers. Hetzelfde geldt voor de Alpenlanden, al betekent dat nog niet dat een wintersportvakantie weer vergelijkbaar is met hoe het vóór corona was.

Frankrijk: discotheken gaan open

Het belangrijkste in Frankrijk is dat je een coronabewijs hebt. Wil je het land in kunnen, dan moet je zijn geboosterd, genezen of getest. In dat laatste geval mag de test niet ouder zijn dan 24 uur. Binnen Frankrijk geldt vooral 2G. Bijvoorbeeld bij de horeca, de meeste winkels en ook skiliften. Alleen als je genezen of gevaccineerd bent, kun je dan naar binnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wintersporter worstelt met mondkapje en helm: deze oplossingen zijn er

Mondkapjes zijn alleen nog verplicht in gesloten gondels. In de stoeltjesliften hoef je ze niet meer op te zetten. En vergeet niet je erewoordverklaring, het document waarin je aangeeft dat je geen coronaklachten hebt. Het is de bedoeling dat je die gedurende je hele reis bij je hebt.

En dan het Franse woord dat het hart van menig wintersportliefhebber sneller doet kloppen: après-ski. Goed nieuws: de discotheken mogen op 16 februari weer open, net voor de voorjaarsvakantie dus. Ook staand drinken in bars is vanaf dan weer mogelijk. Bijna zoals het was dus. Bijna, want een coronapas moet je nog wel laten zien.

Italië: dansen zonder mondkapje

Eén van de ongemakken van reizen naar Italië is het invullen van een document waarin je je hele hebben en houwen prijsgeeft. Ze willen precies weten bij welk dorp je de grens overgaat en ze vragen zelfs om het kenteken van het voertuig waarmee je reist, al is het invullen optioneel.

Er zijn nog steeds coronamaatregelen op de Italiaanse piste. Er zijn nog steeds coronamaatregelen op de Italiaanse piste.

Daarentegen is het niet meer nodig om én geboosterd én getest te zijn als je Italië binnenkomt. Eén van beide, of een herstelbewijs, is genoeg. Net als in Frankrijk geldt voor faciliteiten binnen Italië meestal 2G. Denk aan de horeca en skiliften. En vanaf vandaag is het niet meer verplicht om buiten een mondkapje te dragen.

Ook is après-skiën weer mogelijk. Nachtclubs mogen de deuren openen, maar er geldt wel 2G. Daarbij moet je binnen een mondkapje op, al mag die dan weer af als je danst. Tot slot mogen clubs tot maximaal vijftig procent van de capaciteit worden opgevuld.

Oostenrijk: strenger dan andere Alpenlanden

Om het alvast weg te geven: Oostenrijk is een stuk strenger dan Frankrijk en Italië. Het land binnenkomen is niet zo moeilijk als je getest, genezen of gevaccineerd bent. Maar binnen Oostenrijk zijn een aantal strenge maatregelen van kracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oostenrijk versoepelt inreisbeperkingen voor Nederlanders

Zo zijn FFP2-maskers in binnenruimtes verplicht. En er is de 2G regel. Die geldt vanwege een lichte versoepeling vanaf 12 februari niet meer in musea, winkels en bij contactberoepen. Maar nog wel in de horeca en skiliften. Dat verandert overigens wel vanaf 19 februari. Dan schakelt Oostenrijk terug op 3G, dus kun je je als ongevaccineerde wintersporter laten testen om de skilift of het café binnen te komen. Die test mag overigens niet ouder zijn dan 48 uur.

Over de après-ski kunnen we kort zijn: dat is vooralsnog niet mogelijk. De nachtclubs zijn dicht en het is nog niet bekend wanneer zij de deuren weer mogen openen. De overige horeca sluit om 24.00 uur.

Zwitserland: mitsen en maren, dansen kan meestal

Zwitserland hanteert een 3G-beleid voor reizigers. Eenmaal in Zwitserland geldt meestal 2G en soms zelfs 2G-plus. In sommige horecagelegenheden is dat bijvoorbeeld het geval. Bij 2G-plus moet je én gevaccineerd of hersteld zijn én een negatieve testuitslag op zak hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lawinegevaar in de Alpen: hier moet je als wintersporter op letten

Reis je met het vliegtuig of met de bus naar Zwitserland, dan moet je een speciaal document invullen dat op de website van de Zwitserse overheid staat. Dan het mondkapje: dat is verplicht in afgesloten skiliften, zoals gondels.

Net als in Frankrijk en Italië is après-skiën in Zwitserland weer mogelijk. Discotheken en nachtclubs zijn open, maar wel met een 2G-plus-beleid. Al hoef je dan weer niet te testen als je vaccinatie- of herstelbewijs minder dan 120 dagen oud is.

Bekijk ook: Als je op wintersport gaat, pas dan op voor lawines

De vele sneeuwval en storm van afgelopen dagen zorgen voor een groot lawinerisico in de skigebieden. De verwachting is dat het voorlopig zo blijft. Oppassen dus voor wintersporters. William Huizinga van Buienrader legt uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore