Ga naar de inhoud
Kans op gevangenisstraf

Russische beveiliger kan zich niet inhouden, tekent ogen op abstract schilderij

Het schilderij Drie figuren, mét de toegevoegde ogen. Beeld © The Art Newspaper Russia

Iedereen heeft wel eens een snorretje op een foto getekend. Maar een bewaker in Rusland ging een stapje verder toen hij op zijn eerste werkdag als beveiliger in een kunstgalerie twee abstracte figuren op een schilderij ogen gaf.

Hij deed dat op het schilderij Drie figuren van Anna Leporskaya, gemaakt in de jaren 20 van de vorige eeuw. Op het schilderij dat hij werd verondersteld te bewaken, zijn drie abstracte figuren zonder ogen te zien. Althans, gewoonlijk.

Bewaker
Lees ook:
Bewaker tekent ogen op kunstwerk: 'Drang om overal gezichten in te zien'

Stipjes op abstracte figuren

Het vandalisme kwam 20 december aan het licht toen twee bezoekers van de kunsttentoonstelling zagen dat twee van de drie figuren opeens ogen hadden. Met ballpoint waren er stipjes getekend.

Het werd snel duidelijk dat de beveiliger de ogen had toegevoegd. De man is ontslagen en de politie is na druk van het ministerie van Cultuur een onderzoek begonnen. Aanvankelijk vond de politie de schade te gering om onderzoek te doen.

Verstandsverbijstering

De curator van de tentoonstelling zegt tegen Russische media dat het tot dusver onduidelijk is wat zijn motief was, maar dat het mogelijk ging om ‘een moment van verstandsverbijstering’. Volgens haar tekende de beveiliger de ogen met een pen van de galerie en drukte hij flink door de verf heen.

De verdachte beveiliger kan worden veroordeeld tot een boete en een gevangenisstraf van drie maanden. De kosten voor de restauratie van het schilderij worden geschat op zo’n 3000 euro.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore