Strenge abortuswet

Vrouw in El Salvador vrijgelaten na tien jaar in cel om abortus

10 februari 2022 07:13
Elsy is naar tien jaar weer vrij. Beeld © Reuters

Een vrouw in El Salvador die tot dertig jaar cel was veroordeeld wegens abortus, is na tien jaar vrijgelaten. Zij is de vijfde vrouw in twee maanden tijd die vroegtijdig is vrijgelaten, meldt een mensenrechtenorganisatie.

De vrouw, Elsy, die om veiligheidsredenen alleen bij haar voornaam genoemd wordt, kreeg in 2011 op 28-jarige leeftijd een miskraam. Ze zocht hulp, maar in plaats van medische ondersteuning werd zij gearresteerd op verdenking van het afbreken van haar zwangerschap.

Bij zoon weggehaald

"Haar onterechte veroordeling van dertig jaar celstraf voor dood door schuld is voorbij", schrijft een organisatie die zich inzet om abortus in El Salvador te decriminaliseren.

De rechtszaak zou tien jaar geleden niet volgens de regels zijn verlopen. "Elsy werd bij haar zoon weggehaald en kan nu eindelijk met hem herenigd worden", schrijft de organisatie over de alleenstaande moeder die destijds als huishoudster werkte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strenge abortuswet Polen kost Iza (30) het leven, vriendin Ola voert actie in Nederland

Aan haar vrijlating ging een juridische strijd vooraf. Eerder had het Hooggerechtshof ingestemd met het verlagen van haar straf, maar er moest alsnog een beroepszaak komen omdat een andere rechtbank daartegen was.

Het Centraal-Amerikaanse El Salvador is een van de weinige landen waar abortus ten strengste verboden is en in enkele gevallen wordt berecht als moord. De 40-jarige president van El Salvador, Nayib Bukele, is tegen abortus en werkt herziening van de abortuswetgeving tegen. Hij noemt het afbreken van de zwangerschap 'genocide'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore