Ga naar de inhoud
Documenten meegenomen

Roep om onderzoek naar omgang Trump met papieren Witte Huis

Donald Trump. Beeld © ANP

De manier waarop oud-president Donald Trump is omgesprongen met officiële documenten uit het Witte Huis moet worden onderzocht, vindt het Amerikaanse Nationaal Archief. Medewerkers van het archief stelden onlangs vijftien dozen met dergelijk papierwerk uit Trumps verblijfplaats Mar-a-Lago in Florida veilig.

Volgens The Washington Post heeft het Nationaal Archief het ministerie van Justitie verzocht om een onderzoek in te stellen naar de handelingen van Trump.

Documenten verscheurd

Die zou namelijk incorrect zijn omgegaan met de documenten. Het archief denk dat er mogelijk wetten zijn overtreden. Een deel van de overgedragen documenten was verscheurd, schreef The Washington Post eerder.

Trump
Lees ook:
Trump wil als president gratie verlenen aan bestormers van Capitool

Het ministerie van Justitie wilde tegenover de krant geen commentaar leveren op het verzoek van het archief. Dat zegt verder dat medewerkers van Trump op zoek zijn naar meer documenten.

Brief van Obama

Het gaat onder meer om correspondentie met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en een brief van president Barack Obama, de voorganger van Trump. Die liet in een verklaring weten dat hij "medewerkende en respectvolle" discussies heeft gevoerd met het archief. Hij zegt "vervoer van de dozen die presidentiële archieven bevatten" te hebben geregeld in overeenstemming met de wet.

Een president is verplicht alle memo's, brieven, notities, e-mails, faxen en andere schriftelijke communicatie te bewaren die met zijn officiële taken te maken hadden.

Nieuw
Lees ook:
Nieuw dieptepunt: maar 41 procent Amerikanen steunt beleid Biden
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.