Witwassen

Grootste inbeslagname ooit: 3 miljard aan bitcoins gevonden bij Amerikaans stel

09 februari 2022 06:05 Aangepast: 09 februari 2022 11:11
Een rechtbanktekening van Heather Morgan en Ilya Lichtenstein Beeld © AP

Een Amerikaans stel is gearresteerd vanwege het witwassen van bitcoins. Het ministerie van justitie heeft beslag gelegd op 94.636 bitcoins met een huidige waarde van 3,2 miljard euro. Nooit eerder werd er beslag gelegd op zo'n enorm geldbedrag.

De verdachten zijn de 34-jarige Ilya Lichtenstein en zijn 31-jarige vrouw Heather Morgan, woonachtig in New York. Buitenlandse media schrijven dat de in beslag genomen bitcoins werden gestolen bij een grootschalige hack in 2016. Er werden toen 119.754 bitcoins buitgemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste bitcoinland ter wereld moet stoppen, maar omstreden president zet vrolijk door

De hack van de Hongkongse beurs Bitfinex veroorzaakte destijds veel onrust en zorgde ervoor dat de koers van de cryptocurrency met bijna 20 procent daalde. Hoewel de gestolen munten op dit moment een waarde hebben van 4,5 miljard euro, was dat in 2016 wel anders. Toen ging het om een waarde van zo'n 58 miljoen euro.

Doolhof van transacties

De aanhouding van het Amerikaanse stel zorgt er volgens het ministerie van Justitie voor dat 'bitcoins geen veilige haven zijn voor criminelen'. "In een vergeefse poging om de digitale anonimiteit te behouden, hebben de verdachten het gestolen geld geprobeerd wit te wassen in een doolhof van transacties", meldt het ministerie.

Een deel van de bitcoins, die in de afgelopen jaren dus fors meer waard zijn geworden, werd door het Amerikaanse stel gebruikt om goud, NFT's en een cadeaukaart mee te kopen. De twee riskeren veroordeeld te worden voor fraude en witwassen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cryptodiefstal neemt toe: 'Opeens had ik 22.000 euro minder'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore