Ga naar de inhoud
Truckersprotest

Rechter verbiedt toeteren in Ottawa, maar er is ook steun

Beeld van het protest in Ottawa Beeld © Getty Images

Het getoeter is oorverdovend. Honderden truckers protesteren in Ottwawa al ruim een week tegen het coronabeleid in Canada. De inwoners van de stad worden gek van het geluid, de rechter bemoeit zich ermee en ook premier Justin Trudeau wil dat het protest stopt. Maar er is ook steun voor de truckers, vertelt correspondent Erik Mouthaan.

De burgemeester van Ottawa noemt het 'de ernstigste noodsituatie die de stad ooit heeft meegemaakt'. Al elf dagen wordt Ottawa bezet door zo'n vier- tot vijfhonderd protesterende truckers. Zij blokkeren belangrijke wegen in de hoofdstad.

Het aantal demonstranten ligt nog hoger: duizenden sympathisanten hebben zich rond de wagens verzameld. Tot afgrijzen van veel inwoners van Ottawa. Zij stellen in onderstaande video dat hun stad wordt gegijzeld:

Inwoners Ottawa zijn stakende truckers zat: 'Stop met gijzelen stad'

01:17
'Stop met het gijzelen van onze stad', stellen de tegendemonstranten

Tegen vaccinatieplicht

De truckers noemen zichzelf het 'vrijheidskonvooi'. Aanleiding voor het protest was een vaccinatieplicht voor truckers die de grens met de VS moeten passeren. Nu is het uitgegroeid tot een demonstratie tegen alle coronabeperkingen die in Canada gelden.

Het blijft niet bij Ottawa alleen. Ook in andere Canadese steden wordt er, op kleinere schaal, geprotesteerd. Vannacht werd ook een belangrijke grensovergang geblokkeerd door de truckers. 

"We willen onze vrijheden terug", stelde één van de demonstranten tegenover persbureau Reuters. Een andere demonstrant zegt dat het om meer gaat dan de vaccinaties alleen, dat het een protest is tegen alle coronamaatregelen. 

Aanvankelijk was er angst dat het protest zou leiden tot enorme rellen in de stad, vertelt Noord-Amerikacorrespondent Erik Mouthaan. "Er werd zelfs gevreesd dat de truckers het parlement zouden willen bestormen. Maar het protest zelf verloopt vreedzaam."

Wereldwijd fenomeen

Het Canadese truckerprotest slaat over naar andere delen van de wereld. Een konvooi van honderden auto's en vrachtwagens heeft in Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, vandaag de straten rond het parlement geblokkeerd. 

In Australië gebeurde maandag iets soortgelijks. Ook in Europa komt er mogelijk een truckersprotest. Er worden plannen gemaakt om vanuit heel Europa in meerdere konvooien naar Brussel te rijden. In Nederland is er al zo'n protest geweest: door Friesland reed twee weken geleden een konvooi van tientallen voertuigen.

'Stop met toeteren'

Het protest in Canada is dus vreedzaam, maar wel luidruchtig. Inwoners horen al elf dagen voortdurend het geluid van toeterende truckers. De rechter heeft nu geoordeeld dat dat moet stoppen. "Toeteren valt niet onder de vrijheid van meningsuiting", zo stelt de rechter. 

Premier Trudeau, tegen wiens beleid wordt gedemonstreerd, zei gisteravond in het Canadese parlement dat de mensen van Ottawa 'het niet verdienen om in hun eigen buurt lastig gevallen te worden'.

'Vrijheidskonvooi'
Lees ook:
'Vrijheidskonvooi' truckers arriveert in Canadese hoofdstad Ottawa

Trudeau laat verder op Twitter weten: ''Mensen hebben het recht om te demonstreren als ze het ergens niet mee eens zijn. Maar ze hebben niet het recht om onze economie, onze democratie en het leven van mensen te blokkeren. Dit moet stoppen.''

Steun voor truckers

Toch is er in Canada ook wel sympathie voor de protestactie van de truckers. Mouthaan: ''Uit een recente poll blijkt ongeveer 1 op de 3 Canadezen achter de truckers staan.''

Daarbij is gekeken naar de eisen van de truckers. Deze groep is in de minderheid, maar toch een aanzienlijk deel van de Canadese bevolking. Ze willen af van de mondkapjesplicht die in Canada op bepaalde plaatsen nog geldt. Verder klinkt er vanuit deze groep veel kritiek op de gedeeltelijke vaccinatieplicht en de beperking van het aantal mensen dat mag samenkomen.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden truckers betogen nog steeds in Ottawa tegen coronamaatregelen

Het is maar de vraag hoelang de truckers hun protest nog zullen volhouden. De politie probeert op meerdere manieren om de truckers te verdrijven. 

Mouthaan: ''De politie is begonnen met het tegenhouden van de bevoorrading van de truckers. Dat betekent onder meer dat er geen brandstof meer naar de truckers komt, waarmee ze hun cabine kunnen warmhouden. Ook wc-papier en eten mogen niet meer naar de truckers worden gebracht.''

Voor veel inwoners van Ottawa gaat dat niet ver genoeg, meldt de BBC. Zij roepen de politie op om harder in te grijpen en het protest per direct te beëindigen.