Ga naar de inhoud
Lawinegevaar

Twee skiërs (20 en 21) uit Nederland omgekomen door lawine in Frankrijk

Een helikopter bij een zoekactie in de Franse Alpen (archieffoto). Beeld © AFP

Twee Nederlandse mannen uit Eindhoven zijn omgekomen door een lawine in Frankrijk. De skiërs, 20 en 21 jaar oud, waren aan het skiën buiten de bewaakte piste bij het Franse Saint-Colomban-des-Villards, in de buurt van Grenoble.

De slachtoffers zijn met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht, maar het mocht niet baten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat de familie inmiddels is ingelicht. 

Op dit moment geldt in dit gebied lawinegevaar 3, meldt de Nederlandse skivereniging. "Er wordt gewaarschuwd dat één wintersporter eenvoudig een lawine kan veroorzaken."

Lawinegevaar
Lees ook:
Lawinegevaar nog niet geweken na dodelijk weekend in Alpen

Groot lawinegevaar

Het risico op lawines in dit gedeelte van de Alpen is groot. Afgelopen weekend was het raak in een ander deel van de Alpen. In Oostenrijk en Zwitserland overleden elf mensen nadat ze bedolven waren geraakt onder de sneeuw. 

In de Alpen wordt gevreesd dat lawines ook de komende dagen voor slachtoffers gaan zorgen, want ook de komende dagen blijft het lawinegevaar groot. Dit komt door de komst van nog meer sneeuw, een aanhoudende harde wind en relatief hogere temperaturen.

Bekijk ook: deze hond zoekt lawineslachtoffers

00:59
Als je onder de sneeuw ligt na een lawine, heb je meestal maar een kwartier om eruit te komen. In Oostenrijk hebben ze speciaal getrainde honden om razendsnel mensen in de sneeuw terug te vinden.