Wekenlang van aardbodem

Tennisster Peng Shuai zegt in interview dat ze 'nooit verdwenen is'

07 februari 2022 04:55 Aangepast: 07 februari 2022 06:56
Peng Shuai in januari 2020. Beeld © ANP

Peng Shuai zegt dat ze 'nooit verdwenen is'. Haar leven is zoals het zou moeten zijn: 'doodnormaal', vertelt ze. Er werd eind vorig jaar wekenlangs niets vernomen van de Chinese toptennisster. Dat gebeurde nadat ze de voormalige Chinese vicepremier had beschuldigd van seksueel misbruik. Later trok ze alle beschuldigingen in.

"Ik ben nooit verdwenen", vertelde Peng Shuai gisteren aan de Franse krant L'Equipe. "Het is gewoon zo dat erg veel mensen, zoals bekenden en mensen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), me berichten stuurden. Het was simpelweg onmogelijk om zoveel berichten te beantwoorden. Maar ik heb altijd in nauw contact gestaan met mijn goede vrienden. Ik sprak met hen. Ik beantwoordde hun e-mails. Ik sprak ook met de wereldtennisbond WTA."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tennisbond WTA schrapt alle toernooien in China vanwege situatie speelster Peng

Het is voor het eerst sinds de verdwijning van de 36-jarige tennisster dat zij een interview aan internationale media geeft. In het interview met L'Equipe zegt zij: "Ik heb nooit gezegd dat iemand me, op wat voor manier dan ook, seksueel heeft misbruikt."

Bericht op Weibo

Eerder vertelde ze aan Chinese staatsmedia ook al dat ze nooit misbruik was. Dat was opmerkelijk, omdat Peng voormalig vicepremier Zhang Gaoli (75) op Weibe (het Chinese Twitter) vorig jaar juist beschuldigde van seksueel misbruik. In het bericht schreef ze dat het drie jaar geleden was gebeurd in zijn huis en dat ze er geen hard bewijs voor had.

Niet lang nadat ze het bericht plaatste, werd het verwijderd. Peng zegt nu tegen L'Equipe nu dat zij zélf het bericht op haar sociale media heeft verwijderd.

Punt achter sportcarrière

De tennisster vertelde in het interview met de Franse krant ook dat zij heeft besloten een punt te zetten achter haar sportcarrière. Daarnaast vertelde Peng dat zij IOC-voorzitter Thomas Bach heeft ontmoet. Hij had vorig jaar via een videoverbinding al contact met haar, nadat zij wekenlang van de aardbodem leek verdwenen. 

De twee hadden volgens Peng 'een prettig gesprek'. Het IOC liet later in een verklaring weten dat Bach en Peng elkaar zagen in een hotel in Peking. Kirsty Coventry, de voormalige voorzitter van de atletencommissie van het IOC, was daar ook bij.

Geen mededelingen over gesprek

"Tijdens het diner spraken de drie over hun gedeelde ervaringen als atleten op de Olympische Spelen. Peng vertelde verder hoe teleurgesteld ze was dat ze zich niet kwalificeerde voor de Olympische Spelen in Tokio", meldt het IOC.

Coventry en Peng hebben volgens het IOC afgesproken contact met elkaar te houden. Over de verdere inhoud van het gesprek doen Coventry, Bach en Peng geen mededelingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tennisster Peng Shuai geeft teken van leven en belt met IOC-baas Bach

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore