Ga naar de inhoud
Tienduizenden geëvacueerd

Cycloon doodt 10 inwoners Madagaskar, hele dorpen verwoest en zonder stroom

Inwoners van Madagaskar moesten hun huis verlaten en vluchtten naar een lokale school Beeld © EPA

Op Madagaskar hebben zo'n 45.000 mensen hun huis moeten verlaten vanwege cycloon Batsirai. De tropische storm heeft veel schade aangericht en er zouden ten minste tien dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

De zware cycloon kwam gisteren aan land aan het oosten van het eiland met windstoten van 235 kilometer per uur. Eenmaal aan land werden windsnelheden van zo'n 125 kilometer per uur gemeten. 

95 procent van gebouwen verwoest

"Bijna alle regio's van het eiland lopen gevaar", liet het nationale rampeninstituut van Madagaskar eerder weten. Het instituut waarschuwde dat de cycloon bijna 600.000 van de 28 miljoen inwoners van het eiland bedreigt. Naar verwachting trekt de storm vanavond weg over zee. 

De cycloon laat een spoor van verwoesting achter, vooral plaatsen aan de oostkust van het eiland zijn zwaar getroffen. Gebouwen zijn verwoest en bomen en elektriciteitspalen zijn omgevallen. Hierdoor zijn wegen onbegaanbaar en zitten hele dorpen zonder stroom.

Tweede
Lees ook:
Tweede storm in een week, dak waait van huizen in Katwijk

Een inwoner van het dorp Nosy Varika, aan de oostkust van het eiland, laat weten aan persbureau Reuters dat bijna alle gebouwen in het dorp verwoest zijn. Daarnaast is het dorp omgeven door water. 

Orkaan, tyfoon of cycloon?

Hoewel de krachtige stormen meteorologisch gezien niet van elkaar verschillen, worden ze wel anders genoemd. Zo heten ze nabij Australië en Afrika een cycloon, terwijl ze rond Azië juist een tyfoon worden genoemd. In het westen spreken we over orkanen.

Een ander dorp aan de oostkust, Mananjary, zit al sinds vrijdag zonder stroom. Een inwoner van dat dorp laat weten dat geen enkel huis nog een dak heeft. "Vrijwel alle huizen zijn ingestort en de daken zijn weggewaaid."

De inwoner omschrijft dat het eruit ziet alsof er een grote brand gewoed heeft. "Het enige wat nog staat, zijn de geraamtes van houten huizen. Zelfs betonnen muren zijn stuk. Iedereen zegt dat dit de krachtigste cycloon is die ze ooit hebben meegemaakt."

Vorige week ook getroffen

Een week geleden werd Madagaskar ook getroffen door een tropische storm. Toen vielen 55 dodelijke slachtoffers op het eiland. Daarnaast zijn tienduizenden huizen verwoest. Het land kampte dagen met hevige regenval en zware overstromingen.

Bekijk ook: zware storm teisterde zuidelijk Afrika

01:58
De landen kampten dagen met hevige regenval en zware overstromingen.