Niet alle tech succesvol

Gezelligheid tijdens de Spelen? Sporters hebben meer contact met robots dan met mensen

08 februari 2022 13:17 Aangepast: 08 februari 2022 13:19
Robots zijn overal in de olympische bubbel in Peking

Van slimme ijskasten tot bezorg-robots en zelfs robot-chefs: in China speelt technologie een steeds grotere rol in de maatschappij. Veel van deze techniek wordt in het land zelf geproduceerd. En dus ziet de overheid de Olympische Winterspelen als uitgelezen kans om de 'Made in China' tech eens goed in de etalage te zetten.

Journalisten en sporters zitten in een bubbel, waardoor ze weinig meekrijgen van China, laat staan dat ze 'gewone' mensen zien of spreken. Wel komen ze veelvuldig in aanraking met robots en andere technische snufjes.

Slimme bedden

Neem nou de ‘slimme bedden' in het Olympisch dorp. Die vallen bij atleten goed in de smaak. Werd bij de afgelopen Zomerspelen in Tokio nog geklaagd over de oncomfortabele bedden, in Peking is dat beter voor elkaar: de bedden zijn fijn. Ook worden hartslag en ademhaling continu gemonitord. Coaches kunnen zelfs op afstand slaappatronen bijhouden om zo de prestaties te verbeteren.

Het gaat echter niet allemaal zonder slag of stoot: De slimme innovaties leiden soms tot kritiek. Zo moeten sporters en journalisten allemaal een speciale app downloaden genaamd ‘My2022.’ Met die app wordt hun corona-status continu gemonitord, en dat begon al vóór vertrek.

Het probleem: My2022 kan volgens onderzoekers van het Canadese onderzoeksinstituut Citizen Lab worden ingezet om persoonlijke data te verzamelen, zonder toestemming van de gebruikers.

Zorgen om cyberveiligheid in China was voor NOC*NSF reden om Nederlandse sporters dringend te adviseren geen eigen telefoons mee te nemen naar Peking. Ook in de Tweede Kamer werden de zorgen om de app geuit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamerleden boos over verplichte app Olympische Spelen, angst voor afluisteren

Toch komen bezoekers niet onder My2022 uit: Zonder de app kom je er niet in. En iedereen in de olympische bubbel wordt verplicht om elke dag zijn temperatuur in te voeren in de app.

Hulp van robots

Tech komt ook van pas in tijden van corona: om mens-tot-mens contact zoveel mogelijk te vermijden, is tijdens de Spelen een leger van robots in dienst. Die meten je temperatuur, brengen maaltijden naar hotelkamers en halen afval op. Volgens de organisatie worden 120 van deze robots ingezet.

5G-technologie speelt tevens een rol: Chinese staatsmedia zegt met trots dat het de eerste Olympische Spelen zijn waarbij alle faciliteiten 5G-dekking hebben. Zelfs de hogesnelheidstrein die met 350 kilometer per uur van-en naar de skipistes raast heeft 5G aan boord.

Leidend in 5G

Het Chinese bedrijf Huawei, in het westen vaak bekritiseerd vanwege vermeende banden met de Chinese staat, is leidend in 5G-technologie. 

De Winterspelen zijn een kans voor Huawei en partner China Unicom om de wereld te overtuigen toch vooral voor Huawei-5G te kiezen.

Een digitale munt

Tot slot probeert China ook financiële technologie aan de wereld te slijten: De E-CNY, oftewel de digitale yuan, moet de wereld veroveren als internationaal betaalmiddel. De Winterspelen zijn de eerste gelegenheid waarbij buitenlanders van de digitale munt gebruik kunnen maken.

De munt wordt uitgeven en beheerd door de Chinese Centrale Bank, die hoopt dat Chinezen hem massaal gaan gebruiken.

De E-CNY is deels ontworpen om in eigen land tegenwicht te bieden aan Alipay en WeChat, die het betaalverkeer domineren. Maar het is ook een potentieel wapen in het internationale betalingsverkeer, tegen de Amerikaanse dollar.

Tot zover zijn er nog geen signalen dat sporters de munt massaal gebruiken in het olympisch dorp.

Maar wat China duidelijk wil maken: Deze technologie werkt, is ‘Made in China’ en zal vroeg of laat de wereld veroveren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore