Ga naar de inhoud
Nieuw onderzoek

IJslandse gletsjers smelten langzamer door 'blauwe blob'

Een van de vele gletsjers in IJsland Beeld © ANP

Gletsjers op IJsland zijn de afgelopen tien jaar langzamer gaan smelten. Die vertraging wordt veroorzaakt door de zogenoemde 'blauwe blob', een gebied met kouder water voor de kust van IJsland en Groenland.

De blauwe blob heeft door de lagere temperatuur een afkoelend effect. Op deze plek in de Noord-Atlantische Oceaan is de temperatuur van het zeeoppervlak sinds 2011 afgenomen, ontdekten onderzoekers van de Universiteit Utrecht, TU Delft en de Universiteit van IJsland.

Warm water vanuit de tropen

Het is niet duidelijk hoe en waarom deze koelere plek is ontstaan. Volgens de onderzoekers is er mogelijk een link met een verzwakte stroming van warmer water vanuit de tropen.

De blauw blob blijft waarschijnlijk nog ongeveer dertig jaar bestaan. Het afkoelende effect neemt vanaf 2050 af, met als gevolg dat de gletsjers dan weer sneller gaan smelten.

De opwarming van het zeewater:

IJsland kan volgens de onderzoekers tegen 2100 een derde van zijn huidige gletsjervolume zijn kwijtgeraakt. Ongeveer 10 procent van de oppervlakte van IJsland is bedekt met gletsjers.

De IJslandse gletsjers begonnen sinds de jaren 90 sneller te smelten. Het massaverlies vertraagde ruim tien jaar geleden door de blauwe blob.

De
Lees ook:
De gletsjer smelt: waarom zorgt dat voor boze reacties op sociale media?

Door de opwarming van de aarde zijn elders in de wereld gletsjers juist sneller gaan smelten. De situatie in IJsland is een uitzondering. Bijna alle gletsjers hebben te maken met massaverlies. Het teruggroeien van een gletsjer kan tientallen of zelfs honderden jaren duren.

Bekijk ook: Oude foto's tonen aan: gletsjers verdwijnen in rap tempo

01:26
In de Zwitserse Alpen is de klimaatverandering goed zichtbaar als je foto's van vroeger en nu naast elkaar houdt. Eeuwenoude gletsjers zijn enorm gekrompen of zelfs verdwenen.
Bron: RTL Nieuws