Ook vakanties duurder

In deze vijf eurolanden is de inflatie nóg hoger dan in Nederland

04 februari 2022 16:38 Aangepast: 05 februari 2022 09:35
Tanken is even een duur grapje. De adviesprijs voor een liter benzine bedraagt ruim 2,15 euro. Beeld © ANP

Het is duur, duurder, duurst in Europa. Niet alleen in Nederland gaat de inflatie door het dak, in zo'n beetje alle landen om ons heen gebeurt hetzelfde. Wat gaan Nederlanders merken als ze op vakantie gaan in andere eurolanden? Wij zetten het op een rij.

De inflatie in Nederland bedroeg in januari 7,6 procent. Dat betekent dat het leven 7,6 procent duurder was dan in januari vorig jaar. "Het overgrote deel komt door de gestegen energieprijzen", zegt ING-econoom Marten van Garderen. "Maar ook industriegoederen zijn duurder geworden en heel recent zien we een stijging van de voedselprijzen. Tel je die categorieën bij de energieprijzen op, dan kom je op de hoge inflatie die er nu is."

Dan naar het buitenland. Hieronder staan de inflatiecijfers op jaarbasis van alle landen in de eurozone. In vijf landen is de inflatie nog hoger dan in Nederland: Litouwen, Estland, België, Slowakije en Letland.

Een aantal landen op een rij.

Duitsland (+5,1%) 

Te beginnen met onze oosterburen. De inflatie lijkt daar mee te vallen in vergelijking met andere eurolanden, maar toch is 5 procent nog steeds vrij fors. "Ook in Duitsland komt dat voor het grootste gedeelte door de stijgende energieprijzen", zegt econoom Carsten Brzeski van ING Duitsland tegen RTL Nieuws. "En ook vakantiekosten zijn gestegen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is waarom de ECB de rente nog niet verhoogt en de Fed wel

Nederlanders die weleens boodschappen doen in Duitsland, zullen de prijsstijgingen misschien niet eens merken. "De prijsstijging in Duitse supermarkten is niet veel groter dan in Nederlandse supermarkten", zegt Brzeski.  

"Wel zullen Nederlanders die een vakantiehuisje boeken in Duitsland gaan merken dat de prijs hoger ligt. Verhuurders weten namelijk dat de vraag dit jaar enorm zal toenemen. Als er minder coronaperikelen zijn, drijft dat de prijs omhoog."

België (+8,5%) 

Dan naar de andere buur. De buur met een nog hogere inflatie dan wij. En ook dat komt vooral door olie- en gasprijzen. "België is wat dat betreft gevoeliger dan andere landen", zegt econoom Peter Vanden Houte van ING België.

"Dat komt doordat de accijnzen op stookolie in België lager liggen dan in de buurlanden. Dat betekent dat een groter deel van de prijs wordt bepaald door de prijs van ruwe olie. Als die stijgt, dan stijgt ook de prijs voor de consument", zegt Vanden Houte.

Belgische benzinestations zijn populair bij Nederlanders, omdat ze doorgaans goedkoper zijn. Belgische benzinestations zijn populair bij Nederlanders, omdat ze doorgaans goedkoper zijn.

Wat ook meespeelt: in België zijn de lonen gekoppeld aan de inflatie. "En hogere lonen kunnen een aanleiding zijn voor nieuwe prijsstijgingen, want dat creëert meer vraag."

Een opvallende andere categorie is de prijsstijging van benzine (+25 procent). Dat is minder goed nieuws voor Nederlanders die graag in België tanken. Al blijft het nog steeds goedkoper dan bij ons. 

Frankrijk (+3,3%) 

Verder naar het zuiden ook inflatie, maar geen extreem hoge. De Fransen hadden in januari de laagste inflatie van de hele eurozone. En ook dat heeft te maken met de energieprijzen. Want die zorgen wel voor inflatie, maar doordat de Franse regering de gas- en elektriciteitsprijzen heeft bevroren, blijven de prijsstijgingen beperkt. Daarbij haalt het land een groot deel van hun energie uit kerncentrales (zo'n 70 procent).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verbazing over Europees jojobeleid met kernenergie: 'EU moet meer regie nemen'

Fransen worden bijna iedere dag herinnerd aan de inflatie, maar de meeste Fransen zijn zich er waarschijnlijk niet van bewust dat die de laagste is binnen de eurozone. "Elke nieuwsuitzending gaat hier over de koopkracht", zegt correspondent Eveline Bijlsma. "Zeker omdat de verkiezingen eraan komen en de presidentskandidaten iets moeten doen met de salarissen, die nog achterblijven op de inflatie."

Er zijn ook nog andere prijsstijgingen. Nederlanders die naar Frankrijk gaan, kunnen wat merken van duurdere levensmiddelen (+1,5 procent), duurdere versproducten (+3,6 procent) en duurdere diensten, zoals het repareren van je auto (+2 procent).

Italië (+5,3%) 

"In Italië is de inflatie een hot topic", zegt correspondent Anouk Boone. En dat komt niet alleen door de hoge energieprijzen. "Het 'normale leven' wordt een stuk duurder, zoals bijvoorbeeld het karakteristieke Italiaanse ontbijtritueel: staand aan de bar."

De grootse prijsstijging zit 'm in de koffie. Koffie wordt ruim een derde duurder. Cappuccino zelfs bijna de helft. En brioches, waar croissantjes en andere zoete broodjes onder vallen, worden naar verwachting 40 procent duurder. "Zo'n driekwart van de bars heeft zijn prijzen dit jaar al een keer verhoogd, maar de vrees is dat het daar niet bij blijft", zegt Boone.

Het Italiaanse ontbijt met koffie en zoete broodjes wordt een stuk duurder. Het Italiaanse ontbijt met koffie en zoete broodjes wordt een stuk duurder.

Nederlanders die met de auto naar Italië gaan, kunnen onaangenaam worden verrast bij de pomp. De prijzen gaan pijlsnel omhoog, zegt Boone. "In de week van 3 tot 10 januari steeg de prijs van een liter benzine met 10 procent. In een week tijd dus."

Litouwen (+12,2%)

Dan nog even naar Litouwen. Het land met de hoogste inflatie in de hele eurozone. Ook hier spelen de energieprijzen een grote rol. Maar dat is lang niet alles. "De economie van Litouwen is een van de meest coronabestendige van heel de eurozone gebleken", zegt econoom Kotryna Tamoševičienė van de Centrale Bank van Litouwen tegen RTL Nieuws.

"De economie bleef dus draaien en tegelijkertijd stegen de salarissen spectaculair. In 2021 met 10 procent.  Dat zorgde ervoor dat de vraag naar goederen en diensten alsmaar groter werd. En de prijzen dus omhooggingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inflatie en rente stijgen: ING zet geld opzij voor wanbetaling hypotheken

Het risico is wel dat lagere inkomens straks niet meer normaal kunnen leven. "De overheid komt daarom met financiële steun voor die groepen", zegt Tamoševičienė. "En de btw op energie gaat tijdelijk terug naar 0 procent. Zodat mensen, ongeacht hun inkomen, in een warm huis kunnen blijven zitten."

Bekijk ook: Dit is waarom het leven duurder wordt

Spullen worden duurder: de inflatie is al maanden aan het stijgen. Hoe dat komt, wat jij ervan merkt en hoelang de prijzen nog blijven stijgen, vertellen we in deze video, die we in november maakten toen de inflatie ook al gigantisch hoog was.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore