Ga naar de inhoud
Zaak van leven en dood

Wereld houdt adem in bij reddingsoperatie Rayan uit diepe put: 'Elke centimeter telt'

De kleuter zit sinds dinsdag vast in de put.

Lukt het Marokko om de 5-jarige kleuter Rayan levend uit een 32 meter diepe put te bevrijden? "Elke seconde en iedere gegraven centimeter telt. Eén foutje en alles kan in elkaar storten", zeggen Nederlandse speleologen (onderzoekers van grotten). Samen met de rest van de wereld kijken zij in spanning toe naar de bloedstollende reddingsoperatie.

Al sinds dinsdag zit het jongetje vast in een waterput in het noorden van Marokko. Tot twee keer toe daalden reddingswerkers af in de smalle put met een diameter van 45 centimeter, maar zonder resultaat: ze konden het jongetje niet bereiken. Het is niet bekend of Rayan op dit moment bij kennis is.

"Reddingswerkers proberen met graafmachines parallel naast de waterput een gat te graven zodat ze horizontaal bij het kind kunnen komen om hem te bevrijden", zegt speleoloog David Eskes. Hij weet als geen ander hoe het leven onder de grond eruit ziet en volgt de reddingsactie op de voet.

Rayan viel dinsdag per ongeluk in het gat toen zijn vader de waterput aan het repareren was. De zaak doet Eskes denken aan het drama met Thaise voetballers die in 2018 zeventien dagen en nachten vastzaten in ondergelopen grot. Zij werden gedrogeerd om rustig te blijven.

Koud, maar genoeg zuurstof

Rayan krijgt van reddingswerkers extra zuurstof, maar 'in principe is er al voldoende', zegt speleoloog Eskes. "Het gat is smal, maar staat in verbinding met de buitenlucht dus kan er genoeg zuurstof naar binnen."

Het kan op die diepte wel vrij koud zijn. "De temperatuur in de grond is stabieler dan boven de aarde. Het is een gemiddelde van het klimaat door het jaar heen. Ik denk zo'n graad of 13. Het is een waterput dus het zal er vochtig zijn."

Het risico op onderkoeling is ook waar Jan Matthesius - net als Eskes ook speleoloog - voor waarschuwt. "Dat is het grootste gevaar onder de grond."

Matthesius viel zelf weleens drie meter in een grot. "Dat was al heel ingrijpend. Ik kwam er goed vanaf, maar het had helemaal verkeerd kunnen aflopen."

Rayan viel geen drie, maar 32 meter. "Waarschijnlijk is hij al schurend tegen de wanden steeds verder naar beneden gevallen", zegt Matthesius. "Het kan ook zo zijn dat hij een paar keer is blijven hangen tegen stenen die uitsteken."

Langzaam

Volgens de speleologen is het moeilijkste deel van de reddingsoperatie nu bezig. Namelijk: het graven van de laatste meters. Eskes snapt dat het heel voorzichtig en dus ook langzaam gaat. "Aan de beelden te zien ligt de waterput in losse grond met stenen. Dat is niet zo stevig als bijvoorbeeld graniet of steen. De kans op instortingsgevaar is dus ook groot."

Voor zover bekend is de waterput ook niet gestut. "Dat alles maakt de boel heel kwetsbaar. De wanden kunnen elk moment instorten en op het jongetje vallen. En dat wil je natuurlijk voorkomen." 

Heel Marokko bidt en leeft mee met het jongetje. Gedachten gaan ook terug naar het Spaanse jongetje Julen. Die viel twee jaar geleden in een 25 centimeter smalle en 100 meter diepe put. Ook daar groeven reddingswerkers met man en macht richting het kind in de hoop hem te kunnen redden.

In het holst van de nacht kwam toen het slechte nieuws. Hij had het niet gered.

Bekijk ook: moeder Rayan bidt tijdens reddingspoging

00:59
Marokko
Lees ook:
Marokko leeft mee met kleuter (5) die vastzit in 32 meter diepe put