Ga naar de inhoud
Sinds dinsdag vast

Marokkaans jongetje Rayan (5) na dagen uit put gehaald

Beeld © Anadolu Agency

De vijfjarige Rayan is uit de put gehaald. Het jongetje is naar het ziekenhuis vervoerd. Rayan zat sinds dinsdag vast in een put in zijn dorp Tamorot in het noorden van het land.

UPDATE: Inmiddels is duidelijk geworden dat Rayan het niet heeft overleefd. Lees in dit artikel de laatste updates.

Het lot van het jongetje hield Marokko dagenlang in spanning. "Ik heb de afgelopen dagen geen oog dichtgedaan", vertelde zijn vader volgens het Franse persbureau AFP. De oma van het jongetje zegt dat hij in het hele dorp zeer geliefd is.

Water en zuurstof

Gisteren meldden Marokkaanse media dat er water en zuurstof naar het kind is gebracht. Er is ook geprobeerd om hem van voedsel te voorzien, maar het is onduidelijk of hij iets heeft gegeten.

Wereld
Lees ook:
Wereld houdt adem in bij reddingsoperatie Rayan uit diepe put: 'Elke centimeter telt'

Op videobeelden was eerder te zien dat Rayan nog in leven was. De reddingswerkers lieten eerder een camera zakken om de gezondheid van de jongen te controleren. Op beelden van Rayan was te zien dat de jongen ademde en bewoog.

Heel voorzichtig

De 5-jarige Rayan zat sinds dinsdag vast op zo'n 32 meter diepte. Hij viel toen in de put in de noordelijke provincie Chefchaouen. Reddingswerkers werkten dag en nacht door om de kleuter te ontzetten. 

Ze hebben een enorm gat gegraven naast de put en maakten vervolgens een tunnel naar de plek waar hij vastzat. De reddingswerkers konden niet afdalen via de schacht waar Rayan in viel, omdat die te smal is. Daarom is het jongetje via de zijkant bevrijd.

Met zwaar materieel zijn duizenden kubieke meters grond bij de schacht verwijderd. De helpers moesten de graafwerkzaamheden herhaaldelijk onderbreken omdat ze bang waren dat de grond zou bezwijken. Tijdens het graven bleek er ook een rotsblok in de weg te zitten, waardoor de actie vertraagd werd. De laatste meters werden horizontaal met de hand gegraven.

Bekijk ook: Moeder Rayan bidt tijdens reddingspoging

00:59
De ouders van Rayan zaten dagenlangs in angst.