Ga naar de inhoud
Illegale coronafeestjes

Nieuwe tegenslag voor premier Johnson: vertrouwelingen stappen op

Johnson en zijn opgestapte adviseur Munira Mirza

Een nieuwe tegenslag voor de Britse premier Boris Johnson, wiens positie al wankelt door feestjes die tijdens de lockdown gehouden zijn. Meerdere naaste medewerkers van hem zijn op één dag opgestapt.

Als eerste werd het vertrek bekend van de hoogste politieke beleidsadviseur, Munira Mirza. Daarna volgde de directeur communicatie, Jack Doyle.

Later kwamen daar nog twee anderen uit Johnsons entourage bij: de stafchef en zijn belangrijkste secretaris.

'Chaos op Downing Street'

"Wat we van het opstappen van deze topadviseurs moeten denken, is nog niet helemaal duidelijk", zegt correspondent Anne Saenen. "Er werden ontslagen verwacht na de publicatie van het interne rapport over de lockdownfeestjes bij de ambtswoning van Johnson. De snel op elkaar volgende aankondigingen van vertrek, zo laat op de avond, lijkt op chaos binnen de muren van Downing Street te duiden."

Rapport:
Lees ook:
Rapport: feestjes bij ambtswoning Boris Johnson mochten niet

Volgens het Britse tijdschrift The Spectator waren Johnsons uitlatingen over de sociaaldemocratische oppositieleider Keir Starmer de druppel voor Mirza. In een debat in het parlement had de premier zijn rivaal Starmer verweten dat die destijds in diens functie bij justitie de roemruchte Britse seksmisdadiger en BBC-presentator Jimmy Savile had laten lopen.

Forse kritiek

Johnson oogstte met zijn uithaal meteen forse kritiek, ook uit eigen kring. Het werd vergeleken met het gedrag van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump.

Al lang staat vast dat Starmer als hoofd van de openbaar aanklagers niet betrokken was bij het besluit Savile, die in 2011 stierf, niet te vervolgen. Hoogste beleidsadviseur Mirza had tevergeefs excuses geëist voor de aanval van Johnson, aldus The Spectator.

 

Verschrikkelijke tol geëist

Kort na het vertrek van de invloedrijke Mirza werd bekend dat ook het hoofd communicatie van de premier, Doyle, ontslag heeft genomen. Volgens Britse media staat zijn besluit echter los van dat van Mirza.

Doyle speelt een rol bij het zogenoemde partygate-schandaal over omstreden overheidsfeesten en -borrels in coronatijd. Hij zou op zeker een feestje aanwezig zijn geweest. De recente weken hebben een 'verschrikkelijke tol geëist van mijn familieleven', citeren media hem bij zijn afscheid.

Waarom de stafchef en de topsecretaris hun baan opzegden, konden Britse media niet meteen melden.

Boris
Lees ook:
Boris Johnson belooft verbetering na kritisch rapport 'partygate'