Pakken we de trein naar Parijs, of toch een weekendje naar Milaan? Het kriebelt bij veel mensen: tijd om erop uit te gaan. Het liefst naar een land waar je niet meer hoeft na te denken over coronamaatregelen. Goed nieuws: steeds meer landen gaan volledig van het slot.
In Nederland, maar ook in Duitsland, stijgen de besmettingscijfers nog elke dag, maar in andere landen zijn ze over de omikronpiek heen. Veel landen versoepelen daarom stap voor stap.
In Scandinavië gaan ze het verst. Zweden volgt Denemarken, waar alle maatregelen zijn geschrapt. In Frankrijk en Italië houden ze voorlopig vast aan de coronapas en mondkapje.
Koploper: Scandinavië
"Het is tijd om open te gaan", zei de Zweedse premier Magdalena Andersson vandaag op een persconferentie. Over een week (9 februari) gaat Zweden volledig van het slot en alles kan weer. Ze waarschuwt wel de niet-gevaccineerden: die kunnen beter niet op drukke plekken komen.
Denemarken was dinsdag het eerste EU-land dat een streep zette door alle maatregelen. Het aantal besmettingen gaat door het dak, maar net als in Zweden is de vaccinatiegraad hoog en liggen er weinig mensen in het ziekenhuis.
Je telefoon kan daar gewoon in je broekzak of tas blijven zitten. De coronapas hoef je namelijk nergens te laten zien en een mondkapje hoef je nergens meer op. Het wordt alleen nog aangeraden in het ziekenhuis of als je bijvoorbeeld je oma bezoekt in het verpleegtehuis.

Noorwegen kun je weer in zonder eerst een verplichte test te doen. Restaurants en bars mogen weer na elf uur 's avonds alcohol schenken en theaters en bioscopen mogen de zalen weer volledig vullen.
Toch gaat het land iets minder ver dan Denemarken en Zweden. Een mondkapje dragen op drukke plekken, zoals winkels en openbaar vervoer, blijft verplicht. Van de regering mogen nachtclubs open, maar dansen daar mag dan weer niet, omdat dan te weinig afstand kan worden gehouden.
België
In België hebben ze sinds vorige week een coronabarometer (rood, geel, groen) om duidelijkheid te geven wat wel en niet mag. Onze zuiderburen zijn in het rood begonnen.
Dat was voor de horeca toch goed nieuws, want ze mogen langer open blijven. Je kunt nu tot twaalf uur een pintje drinken. Je mag met zes man aan een tafel zitten. Neem wel je coronatoegangsbewijs mee en ook een mondkapje is verplicht. Pretparken, dierentuinen en zwembaden zijn open. Het nachtleven blijft dicht.
Frankrijk
Wie zin heeft in een weekendje Parijs, krijgt misschien nog wel meer zin: sinds gisteren is namelijk opnieuw een reeks versoepelingen doorgevoerd.
Een mondkapje buiten dragen hoeft niet meer. Alle stoelen in theaters mogen weer bezet worden. Op 16 februari gaan ook de nachtclubs weer open en kun je weer naar een staand concert toe. Als de besmettingscijfers dalen, verdwijnt in het voorjaar de mondkapjesplicht ook binnen, aldus de Franse regering.
Is het leven in Frankrijk weer normaal? "Nee", zegt correspondent Eveline Bijlsma. "We hebben sinds kort 2G, met een vaccinatie- of herstelbewijs kan alles weer. Maar niet-gevaccineerden wordt het leven bewust moeilijk gemaakt."
Bekijk ook: Deze zomer werd coronapas ingevoerd in Frankrijk, nu geldt 2G.
Toch bestaat de kans dat op termijn 2G wordt los gelaten. 2G blijft uiterlijk tot juli, maar volgens de minister van Volksgezondheid wordt onderzocht of er eerder een streep door kan. "Parijs voelt nog wel leeg zonder toeristen, maar ze hopen dat het met de vakantie straks weer beter wordt", zegt Bijlsma.
Italië
Milaan of Rome bezoeken? Volgens correspondent Anouk Boone is het er nu al goed vertoeven. "De zonuren nemen toe en je voelt dat de lente in de lucht hangt."
De Italianen laten een dalende lijn zien als het om het aantal besmettingen gaat, toch blijft de regering alert. Die wil graag de vaccinatiegraad opkrikken. Daarom geldt voor Italianen een vaccinatieplicht voor iedereen boven de 50 jaar.
Tegelijkertijd wordt er ook versoepeld. Op 11 februari gaan de discotheken weer open. "Van het bericht heb ik meteen een screenshot gemaakt en naar mijn vrienden gestuurd", vertelt Boone. "We gaan een dansje wagen. Het is het laatste stukje van de maatschappij dat nog op slot zit. "
Vanaf volgende week is ook het mondkapje buiten niet meer verplicht, al werd die regel de laatste tijd niet meer goed nageleefd (zie foto). Binnen geldt de mondkapjesplicht nog wel. In theaters en bioscopen moet je het kapje de hele voorstelling ophouden. In restaurants of bars alleen bij het verplaatsen.
Er gaat verschillend beleid gelden voor Italianen en toeristen. Inwoners van het land worden onderworpen aan 2G, toeristen kunnen ook met een negatief testbewijs rustig een hapje eten of de kroeg in (3G).
Toeristen hadden tot voor kort ook een verplicht negatief testbewijs nodig om het land in te mogen, maar dat is geschrapt. "Nederlanders kunnen hier makkelijk een weekendje naar toe gaan", zegt Boone.
Spanje
Ook in Spanje daalt het aantal besmettingen. Het was het eerste land dat omikron wil gaan behandelen als griep, maar zover is het nog niet.
In het land gelden per regio verschillende maatregelen. Op een aantal plekken zijn de restricties vrijwel opgeheven, zoals in Catalonië. Op andere plekken, zoals op Ibiza en Mallorca, moet je nog wel een coronapaspoort laten zien om een restaurant in te mogen. Ook moet je een mondkapje op binnen.
Duitsland
Onze oosterburen gaan mogelijk pas in maart versoepelen, maar dan moet wel een daling ingezet zijn. Nieuw overleg vindt plaats op 16 februari. Op de tafel ligt dan onder meer de 2G-regel die in sommige deelstaten geldt. Wie bijvoorbeeld uit eten wil, moet nu kunnen aantonen te zijn gevaccineerd of genezen.
De roep om te versoepelen groeit in Duitsland, maar nu iets doen komt te vroeg, zeggen autoriteiten. Zo ligt de vaccinatiegraad lager dan bijvoorbeeld in Denemarken.