Zieke diplomaten VS

Mogelijk oorzaak gevonden voor mysterieus Havanasyndroom

03 februari 2022 03:19 Aangepast: 03 februari 2022 13:57
De Amerikaanse ambassade in Havana, waar het eerste geval werd gemeld. Beeld © ANP

Een panel van wetenschappers heeft mogelijk een oorzaak gevonden voor het zogenoemde Havanasyndroom waar Amerikaanse diplomaten op meerdere ambassades door zijn getroffen. Op meerdere ambassades werden die getroffen door mysterieuze gezondheidsklachten.

Amerikaanse inlichtingendiensten melden in een rapport dat "elektromagnetische energie en ultrageluid" een deel van de klachten mogelijk veroorzaakten. Deze zogenoemde "gepulseerde elektromagnetische energie" zou door mobiele apparaten kunnen worden uitgezonden, stelt het panel van technologische en medische experts.

Onderzoek CIA

Eerder deed de CIA al onderzoek naar het syndroom, waarvan het eerste geval werd waargenomen in de ambassade in Cuba in 2016. Vandaar dat het syndroom naar hoofdstad Havana is vernoemd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CIA: Havanasyndroom niet veroorzaakt door ander land

De conclusie van de wetenschappers is heel anders dan die van de CIA, die vorige maand nog stelde dat er geen bewijs was gevonden dat buitenlandse mogendheden verantwoordelijk zouden zijn voor het mysterieuze syndroom.

Wel gaf de Amerikaanse geheime dienst toe dat van de ongeveer duizend onderzochte gezondheidsincidenten bij Amerikaanse diplomaten, er ongeveer twintig onverklaard bleven.

Symptomen

Ambassademedewerkers die kampen met het Havanasyndroom hebben klachten zoals misselijkheid, duizeligheid, migraine, geheugenverlies en slechter kunnen horen. Het fenomeen is in meer landen waargenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mysterieus Havanasyndroom duikt weer op, nu bij diplomaten in Colombia

Het panel van wetenschappers, dat vorig jaar werd aangesteld door de Amerikaanse inlichtingenchef Avril Haines en CIA-baas William Burns, noemt de symptomen "divers en mogelijk het gevolg van meerdere mechanismen". Volgens de wetenschappers kan een deel van de gezondheidsincidenten "niet gemakkelijk worden verklaard door omgevingsfactoren of medische aandoeningen".

Rusland verdacht 

Burns schrijft in een verklaring dat het panel niet op zoek was naar een mogelijke dader, maar moest helpen bij het zoeken naar de oorsprong van de mysterieuze kwalen. De Amerikaanse inlichtingendiensten blijven onderzoek doen naar het syndroom.

Een van de eerder gehoorde theorieën is dat Rusland achter de klachten zit door aanvallen uit te voeren met microgolven. Daar werd nooit bewijs voor gevonden. Een andere theorie is dat mensen ziek zijn geworden nadat ze hadden gehoord van de klachten en dachten dat het hun ook overkwam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerika doet onderzoek naar mysterieus microgolfwapen

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore