Gesprek met president Oekraïne

Rutte en Hoekstra in Kiev: 'Doen alles om conflict tot rust te brengen'

01 februari 2022 20:50 Aangepast: 01 februari 2022 22:30
Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken bij aankomst in Kiev, Oekraïne Beeld © ANP

Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken zijn aangekomen in Oekraïne. Het gesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski is morgen. "We gaan alles doen om het conflict te de-escaleren", zegt Rutte. "Maar als Rusland met een grote of kleine aanval komt, zal er een stevig antwoord komen."

De ontmoeting stond al langere tijd gepland, maar is door de oplopende spanningen tussen Oekraïne en Rusland in een ander licht komen te staan. 

Rutte en Hoekstra zijn niet de enige politici die een bezoek brengen aan Kiev. In de komende dagen komen aan één stuk door premiers en ministers van verschillende landen op bezoek. De Oekraïense president sprak vandaag onder meer met de Britse premier Johnson en de Poolse premier Morawiecki. Later komen ook nog de Turkse president Erdoğan en Franse en Duitse ministers op bezoek in Kiev.

Steun uitspreken

Volgens politiek verslaggever Fons Lambie komen alle landen hetzelfde doen: steun uitspreken en kijken of ze Oekraïne kunnen helpen, met bijvoorbeeld wapens en spullen. Rutte noemt dat bezoek 'zeer nuttig' en zegt: "Over de oplopende spanningen en opbouw van Russische troepen aan de Oekraïense grens bestaat grote bezorgdheid. We doen er alles aan om de zaak tot rust te brengen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte en Hoekstra naar Kiev, ook Britse premier brengt bezoek

"Hierin staan we schouder aan schouder met Kiev. We hebben aan een stevig sanctiepakket gewerkt dat klaarligt op het moment dat het nodig is."

Verschillende opties

Van militaire bijstand is geen sprake, omdat Oekraïne geen lid is van de NAVO of de EU. Nederland kijkt naar een aantal opties om Oekraïne te ondersteunen. Verschillende opties zijn het verhogen van financiële steun, het leveren van specialisten voor cyberveiligheid, kogelvrije vesten en speciale wapens voor scherpschutters.

Ook overleggen een aantal Europese landen over een trainingsmissie. Militairen van verschillende EU-lidstaten kunnen dan Oekraïense militairen trainen. Dat hoeft niet in Oekraïne zelf, maar kan ook in Europese landen. Nederland is 'welwillend' om een bijdrage te leveren, zegt minister Hoekstra. 

Eerste stop

De eerste stop vandaag was bij het kantoor van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Wat precies besproken wordt tijdens het bezoek, is niet van tevoren bekendgemaakt. Duidelijk is wel dat Rutte en Hoekstra op de hoogte zullen worden gebracht van de rol die de OVSE heeft gespeeld in het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. Ook worden ze ingelicht over de huidige situatie in het oosten van het land.

Bekijk ook: Oekraïners slaan wapens in

Het is druk in de wapenwinkels van Oekraïne. Door de spanningen met Rusland vrezen veel burgers voor een oorlog en slaan ze geweren in of nemen ze een wapentraining.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore