Ga naar de inhoud
Ook Nederlandse nationaliteit

Voormalige baas Surinaamse Centrale Bank jaren cel in om corruptie

Een Surinaams bankbiljet, ter illustratie. Beeld © ANP

De voormalige baas van de Surinaamse Centrale Bank, Robert van Trikt, moet acht jaar de cel in en een boete van 500.000 Surinaamse dollar (ruim 22.000 euro) betalen. De baas van het belangrijke instituut heeft zich volgens de rechter schuldig heeft gemaakt aan grootschalige corruptie.

Robert van Trikt, die ook de Nederlandse nationaliteit heeft, heeft volgens de rechter geld witgewassen, verduisterd en zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. De verduistering ging om omgerekend 125 miljoen euro.

Surinaamse
Lees ook:
Surinaamse ex-minister gezocht door Interpol

Het Openbaar Ministerie had eerder een straf van tien jaar tegen van Trikt geëist, maar omdat het de eerste keer is dat hij de fout ingaat, is de straf lager uitgevallen. Zijn zakenpartner en medeverdachte Ashween Agnoe kreeg vier jaar opgelegd.

Meer veroordelingen

De rechter deed gisteren ook uitspraak in de zaak van de oud-directeur van de Surinaamse Postspaarbank Ginmardo Kromosoeto. Hij moet vijf jaar de cel in omdat hij 133 miljoen euro aan blanco kredieten aan het ministerie van Financiën zou hebben verstrekt.

Hij deed dit samen met de nog steeds voortvluchtige Surinaamse ex-minister van Financiën Gillmore Hoefdraad en Van Trikt. Kromosoeto heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig was en vooral opdrachten van Hoefdraad uitvoerde.

Banden
Lees ook:
Banden verder aangehaald: na 13 jaar weer een Surinaamse president in Nederland