Ook excuses aangeboden

Boris Johnson belooft verbetering na kritisch rapport 'partygate'

31 januari 2022 17:33 Aangepast: 31 januari 2022 17:49
De Britse premier Boris Johnson. Beeld © Getty

De Britse premier Boris Johnson heeft in het Lagerhuis verbeteringen beloofd na een kritisch rapport over feestjes tijdens coronalockdowns. Ook bood hij zijn excuses aan voor de bijeenkomsten, die in en rond zijn ambtswoning plaatsvonden.

Topambtenaar Sue Gray had op verzoek van Johnson onderzoek gedaan naar de feestjes en borrels, waar veel ophef over was ontstaan. Haar bevindingen werden eerder vandaag openbaar gemaakt. 

Falend leiderschap

Gray concludeerde onder meer dat er sprake was van falend leiderschap. Ook vindt ze dat meerdere bijeenkomsten niet hadden mogen plaatsvinden en dat er sprake was van ongepast en buitensporig gebruik van alcohol. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rapport: feestjes bij ambtswoning Boris Johnson mochten niet

Gray schreef ook dat er direct moet worden geleerd van de fouten die zijn gemaakt. Johnson zei in zijn reactie dat hij de bevindingen van Gray accepteert en haar aanbeveling opvolgt. "We zullen veranderingen doorvoeren." Wat die veranderingen zijn, wordt de komende dagen bekendgemaakt.

Politieonderzoek

Maar daarmee is Johnson niet uit de problemen. De oppositie vindt dat hij moet opstappen en ook een aantal leden van zijn eigen Conservatieve Partij ziet hem het liefst vertrekken. De politie doet ook nog onderzoek naar de feestjes en borrels. Een functionaris zegt dat er binnen enkele weken mensen zullen worden verhoord. Met wie de politie precies wil spreken, is nog onduidelijk. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore