'Gebrekkig leiderschap'

Rapport: feestjes bij ambtswoning Boris Johnson mochten niet

31 januari 2022 15:58 Aangepast: 31 januari 2022 16:13
Boris Johnson. Beeld © ANP

Meerdere bijeenkomsten van Brits overheidspersoneel in en rond de ambtswoning van de Britse premier Boris Johnson hadden niet mogen plaatsvinden. Dat schrijft topambtenaar Sue Gray in haar langverwachte onderzoek naar 'partygate'.

Volgens Gray was er sprake van gebrekkig leiderschap. Ook op de medewerkers is ze kritisch: hun gedrag is niet goed te rechtvaardigen. In het twaalf pagina's tellende rapport staat dat er lessen moeten worden getrokken die de regering onmiddellijk moet toepassen. 

Passages weggelaten

De regering kreeg eerder vandaag het rapport overhandigd. Johnson moet daar nog op reageren. De politie van Londen, die ook onderzoek doet naar de bijeenkomsten, had Gray gevraagd om details uit het rapport achter te houden, zodat het politieonderzoek onbevooroordeeld kan plaatsvinden. Daarom zijn passages uit het rapport weggelaten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook Londense politie onderzoekt nu feestjes van Boris Johnson

De bevindingen kunnen Johnson in grote problemen brengen en mogelijk zelfs tot aftreden dwingen. Er zijn al partijgenoten die hebben aangegeven dat hij moet vertrekken.

Stemming over aftreden

Volgens de regels van zijn Conservatieve Partij moet 15 procent van de afgevaardigden een verzoek voor een stemming over het leiderschap indienen bij het partijbestuur. Als meer dan de helft van de 359 van de afgevaardigden van zijn partij vervolgens voor aftreden stemt, dan moet Johnson opstappen en wordt een andere conservatief premier.

Johnson zelf zei eerder dat de coronaregels tijdens de bijeenkomsten zijn nageleefd, maar hij betuigde wel spijt. Hoe dat ging, zie je in onderstaande video:

Een paar weken geleden bood Boris Johson zijn excuses aan voor een borrel in zijn tuin in mei 2020, midden in de eerste coronagolf. Voor Britten golden toen strenge coronaregels.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore