Ga naar de inhoud
6 januari

Trump wil als president gratie verlenen aan bestormers van Capitool

Donald Trump sprak vannacht zijn aanhangers toe in Texas Beeld © ANP

Donald Trump heeft de bestormers van het Capitool gratie beloofd, mocht hij weer president van de VS worden. Op 6 januari vorig jaar drongen honderden aanhangers van hem het Capitool binnen om te verhinderen dat Joe Biden, die de verkiezingen had gewonnen, formeel zou worden uitgeroepen tot de nieuwe president van de Verenigde Staten.

Volgens Trump had Biden de verkiezingswinst 'gestolen' en hij had zijn aanhangers die dag opgeroepen naar het Capitool te trekken.  De vraag of hij daarmee verantwoordelijk was, kwam aan bod bij een impeachmentprocedure vorig jaar:  

Historisch proces begint: zette Trump aan tot bestorming Capitool?

02:00
Correspondent Erik Mouthaan legt uit waar The Donald van wordt beschuldigd.

"Nog iets dat we zullen doen - en er zijn zoveel mensen die mij hiernaar gevraagd hebben - als ik mij kandidaat stel en win, is dat we die mensen van 6 januari eerlijk zullen behandelen. En als daarvoor gratie nodig is, dan zullen we gratie geven", zei hij vannacht op een bijeenkomst in Texas.

Vijf doden

Bij de bestorming vielen vijf doden en meer dan honderd agenten raakten gewond. Inmiddels zijn ruim 700 bestormers in staat van beschuldiging gesteld of  al veroordeeld voor hun aandeel in de gebeurtenissen.

Trumps
Lees ook:
Trumps advocaat Giuliani gedagvaard om bestorming Capitool

Trump blijft zichzelf zien als de rechtmatige winnaar van de presidentsverkiezingen en zinspeelt sinds zijn vertrek uit het Witte Huis op een comeback bij de volgende verkiezingen. Formeel heeft hij zijn kandidatuur nog niet aangekondigd, maar hij houdt nog steeds bijna wekelijks grote bijeenkomsten voor zijn aanhangers.