Ga naar de inhoud
Protest tegen coronamaatregelen

'Vrijheidskonvooi' truckers arriveert in Canadese hoofdstad Ottawa

In Ottawa is het momenteel bitter koud met een temperatuur van -17 graden. Beeld © ANP

De eerste trucks van het zogenoemde Vrijheidskonvooi zijn in de Canadese hoofdstad Ottawa aangekomen. Daar arriveren de komende uren zo'n 2700 truckers die met hun trip van Vancouver naar Ottawa protesteren tegen het coronabeleid van de Canadese regering.

Het protest van de truckers begon aanvankelijk als een actie tegen de verplichte vaccinatie van vrachtwagenchauffeurs die de grens met de Verenigde Staten willen oversteken, maar is meer en meer een demonstratie geworden tegen de coronaregels en tegen het vaccineren in zijn algemeenheid. 

De truckers reden het hele land door: van Vancouver, aan de Canadese westkust, naar hoofdstad Ottawa, een afstand van hemelsbreed bijna 3500 kilometer.

'Marginale minderheid'

De demonstranten willen de komende dagen het plein voor het parlementsgebouw bezetten om zo afschaffing van de vaccinatieplicht af te dwingen. Ook zeggen ze door hun protest de toelevering van voedingsmiddelen en andere goederen te willen frustreren.

Van
Lees ook:
Van boete tot ontslag: geduld met ongevaccineerden raakt in deze landen op

Volgens premier Justin Trudeau is het konvooi een protest van 'een marginale minderheid', die niet representatief is voor het gedachtegoed van alle Canadezen. 

Veel truckers in Canada zijn wél ingeënt: van de chauffeurs die regelmatig de grens tussen de VS en Canada passeren is 90 procent volledig gevaccineerd. Voor de Canadese bevolking als geheel ligt dat percentage op 77.

Volgens de Canadese staatszender CBC heeft premier Trudeau met zijn gezin hun woning in het centrum van Ottawa om veiligheidsredenen verlaten, maar dat wilde een woordvoerder van de regering niet bevestigen. Trudeau zit zelf in isolatie wegens een positieve test van een van zijn kinderen.

Veiligheidsminister Marco Mendicino zei tegen CBC dat sommige demonstranten 'schaamteloos extremisme' tentoonspreidden, inclusief oproepen de regering omver te werpen.