'Niet te veel'

Biden stuurt 'binnenkort' Amerikaanse troepen naar Oost-Europa

29 januari 2022 07:42 Aangepast: 29 januari 2022 10:35
Amerikaanse troepen tijdens een oefening in 2017, beeld ter illustratie. Beeld © AFP

De Amerikaanse president Joe Biden is van plan soldaten naar Oost-Europese landen en NAVO-bondgenoten te sturen. Wanneer dat moet gebeuren is onbekend, Biden heeft het over 'binnenkort'.

De president zei dat na een toespraak in de stad Philadelphia. Biden zei daar ook 'niet te veel' troepen te willen sturen. De Amerikanen dreigden gisteren ook opnieuw met sancties tegen 'hooggeplaatste personen' als Rusland besluit om Oekraïne binnen te vallen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

President Oekraïne tegen westerse leiders: 'Zaai geen paniek'

De Britse premier Boris Johnson is van plan volgende week naar de regio rond Oekraïne te reizen, liet een woordvoerder gisteravond weten. Waar hij precies naartoe gaat en wanneer is niet bekend. Johnson wil ook snel bellen met de Russische president Vladimir Poetin.

Troepen paraat

Het Amerikaanse ministerie van Defensie stelde eerder al 8500 militairen in staat van paraatheid voor uitzending naar Oost-Europa. De troepen kunnen op korte termijn in actie komen als de NAVO snel wil reageren op een Russische inval in Oekraïne.

De NAVO kondigde afgelopen maandag aan versterkingen naar Oost-Europese lidstaten te sturen en troepen in gereedheid te brengen. Dat zou Rusland moeten afschrikken, zei NAVO-chef Jens Stoltenberg.

Oekraïense militairen aan de grens met Rusland. Oekraïense militairen aan de grens met Rusland.

Ook Oekraïners zelf hebben zich voorbereid. Steeds meer burgers grijpen naar de wapens:

Aanval niet geaccepteerd

Rusland heeft veel militairen gestationeerd langs de Oekraïense grens en bereidt zich volgens de Verenigde Staten voor op een aanval. Oekraïne is geen NAVO-lid, maar het militaire bondgenootschap zegt een aanval op het land niet te accepteren.

In dat geval zullen westerse landen zware sancties tegen Rusland afkondigen. Ook naburige NAVO-landen als Polen en de Baltische landen voelen zich door Rusland bedreigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM blijft vliegen op Oekraïne, maar laat crew er niet meer overnachten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore