Dutch reach

Britten moeten voortaan op 'Nederlandse manier' uit de auto stappen

28 januari 2022 10:02 Aangepast: 28 januari 2022 10:04
Zó mag het niet meer: met rechts de rechterdeur opendoen. Beeld © iStock

Vanaf morgen moeten Britse automobilisten verplicht gebruik maken van de 'Nederlandse greep' als zij uit de auto stappen. Dat houdt in dat je het portier van de auto opendoet met de hand die er het verst vanaf zit. Dat is veiliger, bijvoorbeeld voor passerende fietsers.

Misschien wist je het zelf niet eens, maar in Nederland maken we gebruik van een speciale techniek bij het uitstappen uit de auto. Die techniek staat in het buitenland bekend als de 'Dutch reach', oftewel de Nederlandse greep. 

Dat zit zo: in Nederland leer je tijdens je rijlessen om je portier te openen met je rechterhand, terwijl je in je spiegel kijkt en met je linkerhand de deur vasthoudt. Door met je 'verkeerde' hand de deur open te doen, draai je automatisch je lichaam, waardoor je meer zicht hebt op het verkeer en voorkomt dat een passerende fietser tegen de deur knalt. 

In het Verenigd Koninkrijk, waar minder mensen zich op de fiets verplaatsen, zijn automobilisten niet gewend om rekening te houden met fietsers. Volgens fietsorganisatie Cycling UK gebeurt het in het land jaarlijks meer dan 60 keer dat een fietser overlijdt of zwaargewond raakt door een botsing met een autodeur. 

Flinke boete

De organisatie begon daarom de campagne 'Teach the reach', om mensen op te roepen voortaan op de Nederlandse manier uit de auto te stappen. Die campagne heeft effect gehad: vanaf morgen wordt het in het Verenigd Koninkrijk officieel verplicht om de Nederlandse greep te gebruiken.

Een automobilist die een verwonding veroorzaakt met zijn portier, kan een boete krijgen van 1000 pond (1200 euro) als blijkt dat er geen gebruik is gemaakt van de Dutch reach.

In de nieuwe wet worden meer regels ingevoerd om fietsers te beschermen. Zo moeten auto's voortaan minstens anderhalve meter afstand houden als zij een fietser inhalen. Er is ook een regel voor fietsers zelf: zij moeten bij het passeren van een geparkeerde auto een meter afstand houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veiliger fietsen door omgekeerde fietslamp? 'Je bent zichtbaarder'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore