Buitenland

Defensieminister VS: meer moeite om burgerdoden te voorkomen

28 januari 2022 03:18 Aangepast: 28 januari 2022 08:05
Rook stijgt op na explosies op 18 maart 2019 in de stad Baghouz in Syrië. Beeld © AFP

De Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, heeft de top van zijn ministerie in een brief gevraagd om meer aandacht te hebben voor het voorkomen van burgerdoden. "We kunnen en zullen meer moeite doen om burgers te beschermen", schrijft Austin in de brief.

Het Pentagon moet van de defensieminister binnen drie maanden met een plan komen om het probleem aan te pakken. "De bescherming van onschuldige burgers bij het uitvoeren van onze operaties blijft van vitaal belang voor het uiteindelijke succes van de operaties."

Kritisch rapport

De brief van Austin komt op de dag dat onderzoeksbureau RAND Corporation een kritisch rapport uitbrengt over de manier waarop het Amerikaanse leger met dit soort incidenten omgaat. Bij het plannen van aanvallen zou defensie zich dusdanig op de vijand concentreren dat het "het bredere civiele plaatje verwaarloost". Dat kan leiden tot burgerdoden, zeggen de onderzoekers.

De brief is de meest ingrijpende actie van Austin tot nu toe over de kwestie, die vooral aandacht kreeg door een Amerikaanse luchtaanval in Syrië in 2019 die aan tientallen burgers het leven kostte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerika verzweeg bombardement op groep vrouwen en kinderen in Syrië

Daarnaast doet het leger volgens het rapport "geen adequaat en consequent onderzoek" naar de incidenten. Militairen die meldingen zouden hebben gemaakt van burgerdoden, kregen volgens de onderzoekers het idee dat deze in een doofpot belandden.

Het is daarom onbekend hoeveel burgers er in de afgelopen jaren precies zijn omgekomen door acties van het Amerikaanse leger.

Gebrekkige inlichtingen

The New York Times schreef eind vorig jaar dat de Amerikaanse strijdkrachten zich bij het uitvoeren van bombardementen in landen als Irak en Syrië vaak baseren op gebrekkige inlichtingen.

Een Amerikaanse legerwoordvoerder zei als reactie daarop dat "zelfs de beste technologie in de wereld" niet kan voorkomen dat fouten worden gemaakt, bijvoorbeeld doordat inlichtingen verkeerd worden geïnterpreteerd. "We proberen te leren van die fouten", zei hij toen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Race tegen klok: VS wil China voor zijn met opduiken straaljager

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore