Ga naar de inhoud
In water bij ongeluk

Race tegen klok: VS wil China voor zijn met opduiken straaljager

Een straaljager van het type F35. Beeld © ANP

Het Amerikaanse leger wil haast maken met het opduiken van een straaljager die afgelopen maandag bij een ongeluk in de Zuid-Chinese Zee belandde. Omdat het geavanceerde toestel in internationale wateren ligt, kunnen andere landen hetzelfde doen. De VS vreest vooral dat China er eerder bij zal zijn.

De peperdure F35, ter waarde van 100 miljoen dollar (90 miljoen euro), kwam afgelopen maandag in de zee terecht toen een landing op een vliegdekschip van het Amerikaanse leger de mist in ging. Het toestel raakte de rand van het schip en viel het water in.

Lichtgewond

Bij het ongeluk raakten zeven mariniers gewond, de piloot bracht zich met de schietstoel in veiligheid. Ook hij raakte lichtgewond bij het incident.

De F35-straaljager is de geavanceerdste ter wereld, schrijft nieuwszender ABC News. Bovendien zou er veel geclassificeerde informatie in de cockpit aanwezig zijn. De Amerikanen willen niet dat die in handen komt van de Chinezen. 

Amerikaan
Lees ook:
Amerikaan verdacht van verkopen geheimen over kernonderzeeërs

"De race is nu begonnen om zo snel mogelijk het materiaal te krijgen om het wrak van de bodem van de oceaan te halen", zegt Steve Ganyard, een gepensioneerde marinier en als deskundige werkzaam voor ABC.

Ganyard zegt dat ook de Chinezen waarschijnlijk wel een idee hebben van waar de straaljager ligt. "Beide landen zullen dit wrak in hun bezit willen krijgen."

Brits exemplaar

Het is de tweede keer in korte tijd dat een F35-toestel te water raakt. Afgelopen november viel een exemplaar van het Britse leger van een vliegdekschip in de Middellandse Zee. De Amerikanen hielpen toen met het bergen van het wrak. 

Video
Lees ook:
Video verschenen van 'val' peperdure F-35 van Brits vliegdekschip