Ga naar de inhoud
Belofte president Biden

VS op weg naar eerste zwarte vrouw als opperrechter

Biden zei al tijdens zijn verkiezingscampagne dat hij een zwarte vrouw zou kiezen. Beeld © ANP

De Verenigde Staten krijgt de eerste zwarte vrouw als opperrechter, als het aan de Amerikaanse president Joe Biden ligt. Hij wil voor eind februari met een kandidaat komen. Biden zei dat bij de officiële aankondiging van rechter Stephen Breyer te stoppen bij het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington.

Breyer geldt als een van de drie liberale rechters in het negenkoppige rechtscollege, dat wordt gedomineerd door conservatieve rechters. Biden kan er nu voor zorgen dat de liberale minderheid niet nog kleiner wordt. Hij had al tijdens zijn verkiezingscampagne beloofd een zwarte vrouw voor te dragen als er een post zou vrijkomen.

Vraagtekens bij doodstraf

De 83-jarige Breyer werd in 1994 benoemd, nadat hij was voorgedragen door president Clinton. Breyer sprak zich als opperrechter uit voor abortusrechten, toegang tot gezondheidszorg en homorechten. Ook plaatste hij vraagtekens bij de doodstraf.

Het Hooggerechtshof heeft het laatste juridische woord over alle omstreden onderwerpen inclusief abortus, wapenbezit en immigratie.

Conservatieve meerderheid

In 2020 overleed de progressieve rechter Ruth Bader Ginsburg, die op voordracht van de Republikeinse president Trump werd vervangen door de ultraconservatieve Amy Coney Barrett. Daarmee kregen conservatieve opperrechters een duidelijke meerderheid.

Conservatief
Lees ook:
Conservatief Amerika hoopt op afschaffing abortus, met dank aan Donald Trump
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.