Ga naar de inhoud
Zichtbaar en onzichtbaar

Van Kuifje tot Lucky Luke: striphelden beveiligen nieuw Belgisch paspoort

Kuifjes 'raket naar de maan' staat prominent in het nieuwe Belgische paspoort. Beeld © Belga / Hergé/Moulinsart

Het Belgische paspoort wordt voortaan beveiligd met behulp van striphelden als Suske en Wiske, Lucky Luke en De Smurfen. Ook de iconische rood-witte raket van Kuifje is in het paspoort verwerkt. De beelden in het paspoort verwijzen allemaal naar reizen.

"Dit nieuwe paspoort biedt ons de gelegenheid om onze negende kunstvorm in de kijker te zetten", zei minister Sophie Wilmès (Buitenlandse Zaken) bij de presentatie. "Het stripverhaal is een centraal element van onze cultuur en uitstraling in het buitenland."

Zichtbaar bij UV-licht

Er zijn verder nog afbeeldingen van Marsupilami, Bollie en Billie, Blake & Mortimer, Robbedoes en Kwabbernoot, Jommeke, Natasja, Kari Lente, De Kiekeboes, Largo Winch en Nero te vinden. Ze zijn deels zichtbaar afgedrukt op de lege stempelpagina's, met details van de stripfiguren 'onzichtbaar' in ultraviolette inkt. Die details worden zichtbaar met een UV-lamp bij de paspoortcontrole.

In eerdere Belgische paspoorten werden afbeeldingen van stadhuizen en regeringsgebouwen gebruikt om vervalsingen van het reisdocument tegen te gaan. "Om de veiligheid van het paspoort en de bescherming van persoonsgegevens van Belgen te garanderen, moeten we steeds de beveiligingstechnieken bijwerken", zei minister Wilmès.

Nederlands paspoort

Nederland kreeg vorig jaar augustus een vernieuwd paspoort. Grootste verschil met het oude paspoort is dat het burgerservicenummer (BSN) van de voorkant van houderpagina is verdwenen. Er zijn ook een paar nieuwe echtheidskenmerken ingevoerd – maar striptekeningen horen daar niet bij.

Nieuw
Lees ook:
Nieuw paspoort in het buitenland? Dat is dan 3000 euro alstublieft