Ga naar de inhoud
Ongebruikelijk ongeluk

Zeearend vliegt tegen ruit woning VS: 'Dit zie je niet elke dag'

De zeearend kort na zijn ongeluk. Beeld © WFMZ

Iedereen heeft het weleens gezien: een verward vogeltje dat een ruit van een huis aanziet voor een doorgang en tegen het glas aan knalt. In de Amerikaanse staat Pennsylvania was het eerder deze week een enorme zeearend die het overkwam.

Op beelden van lokale tv-zender WFMZ is te zien hoe het dier na zijn ongeluk beduusd in de sneeuw in de voortuin voor de woning zit.

Reflectie

Hoe het precies kon gebeuren dat de arend tegen de ruit op de begane grond aanvloog, is onduidelijk, maar volgens Kathy Uhler, directeur van een Amerikaanse natuurbeschermingsorganisatie, was het dier waarschijnlijk op een reflectie afgekomen, of op het licht dat uit de kamer kwam. 

Droge
Lees ook:
Droge zomers en usutuvirus: het gaat niet goed met de merel

"Het gebeurt niet elke dag dat er een zeearend door een raam vliegt", zegt Uhler. Toch is het volgens haar een ernstig probleem. Jaarlijks raken ontelbare aantallen vogels gewond door een botsing met een raam, zegt de deskundige. Vaak gaat het om kleinere exemplaren dan een zeearend. 

UV-barrière

Uhler heeft een oplossing voor het probleem: een UV-barrière voor het raam. Vogels kunnen ultravioletstraling in tegenstelling tot mensen waarnemen. "Het is een goede manier om dit soort botsingen te voorkomen."

Hoe het met de zeearend gaat, is niet bekend. De politie kwam af op het incident, zag de vogel zitten voor de woning en schakelde een dierenwelzijnsorganisatie in. Toen die kwam opdagen, was de zeearend echter al weggevlogen. De bewoners van het huis bleven met een kapotte ruit achter. 

Bekijk ook: Vlieg mee met deze zeearend boven de Alpen

00:49
Vliegen over gletsjers in Italië, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk: zeearend Victor doet het met een camera op zijn rug. Zijn verzorger wil laten zien hoe razendsnel de gletsjers door de klimaatverandering verdwijnen .