Ga naar de inhoud
Foetussen al dagen overleden

Vrouw in Polen in ziekenhuis overleden na weigeren noodzakelijke abortus

De familie verspreidde op Facebook verontrustende opnames van de vrouw gemaakt kort voor haar overlijden.

Nabestaanden van een Poolse vrouw geven de Poolse regering de schuld van haar dood. De vrouw overleed gisteren in een ziekenhuis, nadat artsen haar een abortus hadden geweigerd. Zelfs toen de twee foetussen die ze droeg, al dagen waren overleden.

Op 21 december werd de 37-jarige vrouw, nog geen 12 weken zwanger van tweeling, opgenomen in het ziekenhuis met pijn, schrijft de Britse krant The Guardian. Twee dagen later constateerden de artsen dat een van de hartjes niet meer klopte. Ze weigerden de foetus weg te halen. Vanaf dat moment ging de toestand van de vrouw snel achteruit. Een week later overleed ook het tweede kindje in de baarmoeder.

De artsen weigerden al die tijd in te grijpen vanwege de strenge anti-abortuswetgeving, die vorig jaar van kracht werd: 

Strenge abortuswet Polen drijft vrouwen tot wanhoop

02:05
Polen heeft een van de strengste abortuswetten van Europa. Ondanks grote protesten werd de wet vorig jaar ingevoerd door de conservatieve regering

Nog twee dagen

De artsen wachtten nog eens twee dagen, voordat ze op 31 december dan toch een abortus opwekten en een priester lieten komen om de twee foetussen te begraven. De vrouw was er toen al slecht aan toe. Uiteindelijk overleed ze deze week na een ziekbed van een maand. "Onze regering heeft bloed aan zijn handen", schrijft de familie van de vrouw nu in een verklaring.   

Volgens haar familie overleed ze waarschijnlijk aan een bloedvergiftiging, maar het ziekenhuis weigert de doodsoorzaak te noemen. 

Kamer
Lees ook:
Kamer steunt afschaffen verplichte bedenktijd abortus, CDA en CU teleurgesteld