Ga naar de inhoud
Vast in strafkamp

Rusland zet oppositieleider Navalny op lijst van 'terroristen en extremisten'

Aleksej Navalny - archieffoto. Beeld © AP

Rusland heeft oppositieleider Aleksej Navalny en een deel van zijn medewerkers op een lijst met 'terroristen en extremisten' gezet. Daarover berichten verschillende Russische media. Eerder werd een stichting tegen corruptie van Navalny ook al door het Kremlin als terroristisch bestempeld.

Volgens de Moscow Times zouden zeker zeven medewerkers van Navalny ook op de lijst zijn gezet. Onder hen zijn onder anderen twee rechters en iemand die onderzoek doet naar corruptie.

In strafkamp

Navalny zelf zit momenteel al bijna een jaar in een strafkamp in Rusland. Na zijn veelbesproken vergiftiging met het zenuwgas novitsjok in augustus 2020 werd hij behandeld in een ziekenhuis in Berlijn.

Bij terugkeer in Rusland werd hij direct opgepakt en veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf. Hij zou, toen hij afwezig was, de voorwaarden hebben geschonden van een oude, voorwaardelijke straf uit 2014. Nu hij officieel als terrorist is bestempeld, is volgens deskundigen de kans klein dat hij na zijn straf vrijkomt.

Opgesloten
Lees ook:
Opgesloten Navalny vereerd met Sacharovprijs, zijn team ziet liever sancties

Afgelopen december kreeg Navalny van het Europees parlement nog de prestigieuze Sacharovprijs. Hij kreeg deze prijs voor zijn strijd tegen 'de corruptie van het regime van Vladimir Poetin' en zijn 'enorme persoonlijke moed' bij het aan het licht brengen van misstanden, zei de onlangs overleden parlementsvoorzitter David Sassoli bij de bekendmaking.

Bekijk ook: Poetin-vijand, corruptiebestrijder en nationalist, dit is Aleksej Navalny

04:10
Hij wordt vervolgd en vergiftigd en krijgt tienduizenden mensen op de been: Aleksej Navalny, de oppositieleider van Rusland. In deze vide vertellen we waarom Poetin bang voor hem is, waar Navalny's zwakke plek zit en waarom hij zijn leven op het spel zet.