Ga naar de inhoud
Voor 2446 euro

Franse arts probeert röntgenfoto Bataclan-overlevende te verkopen

Mensen tonen hun medeleven met de slachtoffers van het bloedbad in de concerthal Bataclan op 13 november 2015 Beeld © AP Photo/Christophe Ena

Een Franse chirurg is in opspraak gekomen omdat hij een röntgenfoto te koop aanbood van een overlevende van de terreuraanslag op concerthal Bataclan. De orthopeed van ziekenhuis Georges Pompidou in Parijs probeerde de afbeelding te verkopen als een zogenaamde non-fungible token (NFT). Daarmee kan iemand aantoonbaar de eigenaar zijn van niet-tastbare, digitale producten.

De medisch specialist bood de foto aan op een online marktplaats. Hij vroeg er minstens 2446 euro voor.

De advertentie is inmiddels ingetrokken. Het gaat om een foto van de onderarm van de vrouw met daarin een kogel. De chirurg had geen toestemming gevraagd voor de verkoop. Hij had persoonlijke details van de vrouw toegevoegd, zoals dat zij haar vriend verloor tijdens de aanslag in 2015.

'Proces
Lees ook:
'Proces van de eeuw' tegen verdachten Bataclan begonnen

Volgens de advocaat van de vrouw belde de orthopeed gisteren met het slachtoffer over het voorval. Hij zou zich niet hebben verontschuldigd, maar alleen hebben uitgelegd waarom hij de verkooppoging deed. De chirurg riskeert nu ook disciplinaire maatregelen.

Terroristen vielen op 13 november 2015 met bomvesten en wapens de Bataclan, cafés, restaurants en het voetbalstadion Stade de France aan. In totaal kwamen 130 mensen om het leven.

Bekijk ook: Slachtoffer Bataclan oog in oog met de daders

01:50
Catherine Bertrand vluchtte het Bataclan-theater in Parijs uit toen terroristen er het vuur openden. De rechtszaak tegen de terroristen en hun handlangers ging in september vorig jaar van start.