Reisadvies aangepast

Amerika haalt eerste ambassademedewerkers weg uit Oekraïne

24 januari 2022 01:24 Aangepast: 24 januari 2022 03:12
Amerikaanse militairen in Oekraïne, ter illustratie. Beeld © ANP

De eerste Amerikaanse ambassademedewerkers en familieleden van diplomaten kunnen de Oekraïense hoofdstad Kiev verlaten. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de beperkte bezetting van de ambassade gisteravond in een verklaring aangekondigd. Ook het Amerikaanse reisadvies voor Oekraïne is aangepast.

De Amerikaanse ambassade in Oekraïne had afgelopen vrijdag al om toestemming gevraagd om familieleden van diplomaten terug naar de VS te laten keren.

De familieleden kunnen nu vertrekken vanwege 'de Russische militaire dreiging', meldt het Amerikaanse ministerie. Zij moeten zelf een commerciële vlucht boeken. Er is vooralsnog geen sprake van evacuatievluchten. Ook niet-essentiële medewerkers van de ambassade krijgen toestemming om te vertrekken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spanning Oekraïne loopt op: familie ambassadepersoneel VS teruggeroepen

Amerikanen die momenteel in Oekraïne zijn, krijgen van het ministerie het advies om het land te verlaten. Het reisadvies voor Oekraïne is gisteravond door de VS aangepast naar het hoogste risiconiveau. Het ministerie benadrukt dat de ambassade voorlopig gewoon openblijft. 

Troepenmacht bij Oekraïense grens

De VS houdt rekening met een Russische inval in Oekraïne. President Poetin heeft een grote troepenmacht samengetrokken bij de Oekraïense grens en de marine oefent in de Zwarte Zee en de Zee van Azov. Het Kremlin wil dat de NAVO zich terugtrekt uit Oost-Europa en garandeert dat Oekraïne geen lid wordt van het westerse bondgenootschap.

Spanningen lopen hoog op

Rusland is sinds eind vorig jaar bezig om veel troepen dicht bij de Oekraïense grens te plaatsen. De NAVO-landen vrezen een Russische inval. De afgelopen tijd hebben meerdere westerse leiders steun uitgesproken aan Oekraïne en het Kremlin gewaarschuwd voor de gevolgen van een inval.

De spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten en andere westerse landen zijn hoog opgelopen door het conflict in Oekraïne. Sinds 2014 woedt er een burgeroorlog in het oosten van het land. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Hoop Scheffer: bereid snelle evacuatie uit Oekraïne voor

Nederland: niet evacueren

Ook in Duitsland treffen de autoriteiten voorbereiding om de medewerkers van de ambassade en hun gezinsleden te repatriëren. Nederland ziet hier op dit moment nog geen reden toe, liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dit weekend weten.

"We houden de ontwikkelingen voortdurend in de gaten en wegen steeds af welke stappen we moeten nemen", meldde het Nederlandse ministerie. "Daarbij bekijken we uiteraard ook of er aanleiding is om medewerkers van de ambassade te laten vertrekken. Op dit moment is daar geen aanleiding toe."

Oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer vindt dat Nederland reizen naar heel Oekraïne zou moeten ontraden. Nu is het reisadvies voor een groot deel van het land nog oranje.

Ook zouden we ons moeten voorbereiden op een snelle evacuatie van onder meer ambassadepersoneel uit het land, zei Scheffer afgelopen weekend bij Buitenhof

Bekijk ook: Olga en Alexandr wonen in verlaten dorp aan de frontlinie in Oekraïne

Ooit woonden er 1000 mensen in het dorpje Opytne in het oosten van Oekraïne. Maar na de oorlog in 2014 zijn er nog 33 inwoners over.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore