Spanning aan grens Oekraïne

Opmerking dat Poetin 'respect verdient' kost Duitse marinechef de kop

23 januari 2022 11:45 Aangepast: 23 januari 2022 13:57
Kay-Achim Schönbach in 2019. Beeld © ANP

Het hoofd van de Duitse marine is opgestapt. Aanleiding zijn opmerkingen die hij maakte over de Russische president Poetin en het conflict aan de grens met Oekraïne.

Viceadmiraal Kay-Achim Schönbach had tijdens een bijeenkomst in India gezegd dat hij verwachtte dat Oekraïne De Krim nooit terug zou krijgen. Schönbach zei ook dat de Russische president Poetin alleen op zoek is naar respect, 'en dat ook wel verdient'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spanning Oekraïne loopt op: familie ambassadepersoneel VS teruggeroepen

"Wat Poetin vooral wil is respect", zei Schönbach volgens persbureau Reuters. "En laten we hem dat in godsnaam geven. Iemand respect geven kost bijna niks, is misschien zelfs wel gratis. Het is makkelijk om hem het respect te geven dat hij eist - en waarschijnlijk ook wel verdient."

De opmerkingen zorgden voor woede in Oekraïne, dat de Duitse ambassadeur op het matje riep. In de Duitse politiek zorgden de opmerkingen ook al snel voor gedoe.

Duitsland: samen optrekken met NAVO-landen

Uiteindelijk bood Schönbach zijn ontslag aan bij de Duitse defensieminister Christine Lambrecht. Zij heeft inmiddels laten weten het ontslag te aanvaarden.

De Duitse regering zegt nog steeds samen op te trekken met andere NAVO-landen en Oekraïne te steunen. Duitsland heeft al wel gezegd geen troepen naar de grens met Rusland te sturen.

Dorpje aan de grens

Sinds 2014 woedt er een burgeroorlog in het oosten van het land. Hele dorpen zijn daardoor zo goed als verlaten, maar niet iedereen wenst te vertrekken:

Ooit woonden er 1000 mensen in het dorpje Opytne in het oosten van Oekraïne. Maar na de oorlog in 2014 zijn er nog 33 inwoners over.

Rusland is sinds eind vorig jaar bezig om veel troepen dicht bij de Oekraïense grens te plaatsen. De NAVO-landen vrezen een Russische inval. De afgelopen tijd hebben meerdere westerse leiders steun uitgesproken aan Oekraïne en het Kremlin gewaarschuwd voor de gevolgen van een inval.

Gisteren werd bekend dat de Verenigde Staten familieleden van het ambassadepersoneel in Oekraïne hebben opgeroepen dat land te verlaten. Ook de Duitse autoriteiten treffen voorbereiding om de medewerkers van de ambassade en hun gezinsleden te repatriëren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rusland kan Oekraïne 'elk moment' aanvallen: 'Welk spel speelt het Kremlin?'

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore