Oud-premier

Berlusconi trekt zich terug als kandidaat voor presidentschap

22 januari 2022 21:34
Silvio Berlusconi Beeld © ANP

Silvio Berlusconi wordt niet de nieuwe president van Italië. De 85-jarige oud-premier en leider van Forza Italia heeft zich teruggetrokken uit de race. Hij deed dat tijdens een virtuele vergadering van de rechtse en centrum-rechtse partijen over een gezamenlijke kandidaat voor de opvolging van Sergio Mattarella.

Berlusconi was naar verluidt zelf niet 'live' aanwezig maar liet zijn boodschap voorlezen.

Onvoldoende steun

Eerder deze week leek al duidelijk dat de omstreden Berlusconi op onvoldoende steun zou kunnen rekenen om de favoriet Mario Draghi te kunnen aftroeven. De huidige premier (74) geniet de voorkeur in linkse en gematigde kringen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Italië houdt het spannend: Berlusconi for president of toch Supermario?

Berlusconi maar ook andere partijleiders willen echter dat Draghi, voormalig voorzitter van de Europese Centrale Bank, op zijn post blijft. Zijn vertrek zou tot vervroegde verkiezingen kunnen leiden.

Stemming

De stemming over het nieuwe staatshoofd door de meer dan duizend parlementariërs, senatoren en vertegenwoordigers van de 20 regio's begint maandag. In de eerste drie ronden, die elk een dag duren, moet een kandidaat twee derde van de stemmen krijgen om president te worden. Vanaf de vierde ronde volstaat een absolute meerderheid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore