Ga naar de inhoud
Geen bewijs gevonden

CIA: Havanasyndroom niet veroorzaakt door ander land

De Amerikaanse ambassade in de Cubaanse hoofdstad Havana. Beeld © AFP

De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft geen bewijs gevonden dat buitenlandse mogendheden verantwoordelijk zijn voor het Havanasyndroom. Op meerdere ambassades zijn Amerikaanse diplomaten getroffen door mysterieuze gezondheidsklachten.

In bijna alle zaken is er sprake van een medische oorzaak of iets dat te maken heeft met de omgeving. Van de ongeveer duizend onderzochte gezondheidsincidenten bij Amerikaanse diplomaten, blijven er ongeveer twintig onverklaard. Daar wordt nog naar de oorzaak gezocht, zegt een CIA-medewerker.

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek naar mysterieus 'Havana-syndroom' leverde weinig op

CIA-baas William Burns zegt dat het onderzoek naar de oorzaak van de andere gevallen ook doorgaat en dat alle zieke diplomaten gesteund worden.

Onverklaarbare klachten

De CIA begon vorig jaar met het onderzoeken van de onverklaarbare gezondheidsklachten. Vaak ging het om hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en het horen van aanhoudende geluiden. Het eerste geval werd waargenomen in de ambassade in Cuba in 2016, vandaar dat het syndroom naar de Cubaanse hoofdstad Havana is vernoemd.

130
Lees ook:
130 Amerikaanse diplomaten kampen met hersenbeschadiging van mysterieuze ziekte

Eerst werd gedacht dat Rusland mogelijk achter de ziektegevallen zat. Helemaal toen het ook in Europese ambassades werd waargenomen. De CIA acht dat nu dus onwaarschijnlijk.