Ga naar de inhoud
Voor toegangsbewijs

Tsjechische zangeres overlijdt na bewuste coronabesmetting

De 57-jarige folkzangeres Hana Horka. Beeld © Asonance.cz

Een bekende zangeres uit Tsjechië is afgelopen weekend overleden na een coronabesmetting. Die liep de vrouw (57) bewust op zodat ze in haar thuisland makkelijker toegang zou krijgen tot openbare plekken en evenementen.

Folkzangeres Hana Horka was niet gevaccineerd tegen het coronavirus, vertelt haar zoon tegen de BBC. Toen hij en zijn vader (beiden wel gevaccineerd) rond de kerst besmet raakten, zou zijn moeder bewust bij de twee in de buurt zijn gebleven, zegt hij, zodat ze zelf ook het virus zou oplopen. 

'Naar sauna en theater'

In Tsjechië kunnen mensen alleen met een vaccinatiebewijs of bewijs van recent herstel van een besmetting op bepaalde plekken terecht, onder meer in concerthallen. Horka wilde besmet raken, vooral zodat ze weer bij haar folkgroep Asonance kon aansluiten.

"Ze had eigenlijk een week in quarantaine moeten gaan toen wij besmet raakten", zegt haar zoon. "Maar ze was de hele tijd bij ons." Het plan werkte, want ook Horka raakte besmet. Twee dagen voor haar dood plaatste ze nog een bericht op social media waarbij ze meldde dat ze vooruitkeek naar haar herstel. "Nu kan ik naar concerten, de sauna en het theater", schreef ze.

Expres
Lees ook:
Expres besmet met corona: heel onverstandig, vinden deskundigen

Afgelopen zondag zou de vrouw zich na een periode van ziekte weer wat beter hebben gevoeld, maar na een wandeling stortte ze in toen ze thuiskwam. Volgens haar zoon zou ze kort daarna op bed gestorven zijn, omdat ze geen adem meer kreeg. "Binnen tien minuten was het voorbij."

Verhitte discussies

De zoon van de zangeres probeerde zijn moeder meermaals ervan te overtuigen om zich te laten vaccineren, maar dat lukte niet. Volgens hem werden de discussies over het thema vaak te verhit. Hij wil zijn verhaal nu doen om het belang van vaccinaties te onderstrepen. 

In Tsjechië werd gisteren een recordaantal van 28.469 besmettingen gemeld. De regering dacht aan een vaccinatieplicht voor 60-plussers, die in maart zou moeten ingaan, maar besloot daar gisteren alsnog vanaf te zien.

Niet
Lees ook:
Niet één, maar vier keer besmet met corona: 'In negen maanden tijd'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.