Ga naar de inhoud
'Poetin zal spijt krijgen'

Biden voorspelt inval Rusland in Oekraïne

De Amerikaanse president Joe Biden. Beeld © ANP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd een Russische invasie in Oekraïne te verwachten. Hij vermoedt dat president Vladimir Poetin die stap zet, ondanks de grote economische gevolgen van een dergelijke inval voor Rusland.

Biden suggereerde wel dat een 'kleine inval' een minder grote reactie zou uitlokken dan een grootschalige invasie van het land. "Ik weet niet zo zeker of hij weet wat hij gaat doen. Ik denk dat hij zal binnentrekken. Hij moet iets doen", zei Biden in een speech ter ere van zijn eerste jaar als president. "Hij probeert zijn plek in de wereld tussen China en het Westen te vinden."

Ook zei Biden erbij dat Poetin de gevolgen van zijn beslissing zal voelen, mocht hij Oekraïne binnenvallen. "Ik denk dat hij er spijt van zal krijgen."

10.000 manschappen

Uit de voorspelling van de Amerikaanse president blijkt eens te meer dat de Verenigde Staten ervan uitgaan dat Rusland overgaat tot actie in buurland Oekraïne. De Russen hebben meer dan 100.000 manschappen samengetrokken vlakbij de grens.

Rusland
Lees ook:
Rusland kan Oekraïne 'elk moment' aanvallen: 'Welk spel speelt het Kremlin?'

Biden sprak vorige maand twee keer met Poetin en zegt dat zijn ambtsgenoot ervan doordrongen is welke economische sancties de VS aan het voorbereiden zijn.

'Ramp voor Rusland'

"Als ze daadwerkelijk doen wat ze kunnen doen met de troepen die zich aan de grens hebben verzameld, wordt het een ramp voor Rusland als het Oekraïne verder binnenvalt." Volgens de Amerikaanse president staan de bondgenoten klaar om de Russische economie dan zwaar te treffen.

Bekijk ook: Zo gaat het eraan toe aan de frontlinie in Oekraïne: 'Strijd kan elk moment oplaaien'

02:31
De spanningen in Oekraïne lopen flink op. Correspondent Jeroen Akkermans bezocht de frontlinie in Oekraïne.