5 oorzaken

Buitenlandblunders, verbroken beloftes: waarom Joe Biden het moeilijk heeft

20 januari 2022 05:54 Aangepast: 20 januari 2022 10:48
President Joe Biden ziet zijn populariteit dalen. Hoe kan dat? Beeld © EPA

De populariteit van de Amerikaanse president Biden heeft een duikvlucht genomen tijdens zijn eerste jaar in het Witte Huis. Nog maar 42 procent van de Amerikanen vindt dat hij zijn werk goed doet. Hoe kan dat? RTL Nieuws-correspondent Erik Mouthaan noemt vijf redenen, van buitenlandblunders tot verbroken coronabeloftes.

1. Biden hield zich niet aan zijn beloftes over corona

"Biden beloofde tijdens de campagne dat hij realistischer zou zijn over het virus dan zijn voorganger", zegt Erik Mouthaan, "en dat hij Covid eronder zou krijgen. Hij beloofde dat hij competent zou optreden als mensen hem zouden kiezen. Het vaccinatieprogramma verliep aanvankelijk ook voorspoedig en in juli riep Biden nog dat Amerika 'zich onafhankelijk verklaart' van corona."

"Maar toen kwam de deltavariant. En vervolgens omikron. En konden sommige Amerikanen niet eens een zelftest bemachtigen. Grootschalige lockdowns zijn uitgebleven, maar het publiek is chagrijnig over Bidens Covid-beleid." 

2. De prioriteiten van Biden zijn te links

"Al vrij snel ontvouwde de gematigde Biden plannen waar de linkervleugel van zijn partij enthousiast over was: gratis peuterschool, ouderschapsverlof, strenge regelingen om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen, hervorming van de politie, hervorming van de kieswet. Gemiddelde Democraten keken ervan op en rouwden niet toen die plannen het niet haalden in het parlement. Fox News ging verder: dat bestempelde de president als een 'socialist'."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biden blijft lijnrecht achter Oekraïne staan, ook bij Russische inval

3. Biden doet alsof er niets aan de hand is met de prijzen

Erik Mouthaan vervolgt: "Consumenten merkten het meteen toen de boodschappen een stuk duurder werden, en de benzine ook. Maar het Witte Huis bagatelliseerde maandenlang de stijgende inflatie. Het zou allemaal maar tijdelijk zijn, en veroorzaakt door bevoorradingsproblemen. Dat viel niet goed bij de gemiddelde Amerikaan: waarom heeft de president geen aandacht voor dit thema?" 

4. De president beging een buitenlandblunder

"Dat de VS vertrok uit Afghanistan, daar hadden kiezers wel vrede mee. Maar de manier waaróp dat gebeurde, was gênant. Amerikaanse militairen en hun Afghaanse helpers moesten overhaast vluchten voor oprukkende taliban, al had Biden gezegd dat het 'erg onwaarschijnlijk' zou zijn dat de taliban alles zouden overnemen en het hele land innemen. In de crisis rond de evacuatie verloren ook nog eens dertien Amerikaanse soldaten het leven bij een aanslag."

Bekijk in onderstaande video hoe het nu in Afghanistan is: 

De beloftes die de taliban deed, worden niet nageleefd. In Afghanistan zijn doodstraffen ingevoerd en er dreigt een hongersnood in het land.

5. Biden moet een diep verdeeld land leiden

"Naarmate de twee politieke kampen, de Republikeinen versus de Democraten, elkaar steeds meer verafschuwen en demoniseren, zien ze presidenten van de tegenpartij automatisch als een mislukking. 'Ik ben Democraat dus haat ik Trump', is de gedachte, en ook andersom: 'Ik ben Republikein, dus haat ik Biden'. Wat heeft het voor zin om als leider van het land mooie speeches te geven, als de helft van het land al niet eens meer naar je wil luisteren? Dan is het makkelijker om alleen te regeren voor je eigen achterban."

En wat nu? 

Correspondent Erik Mouthaan vermoedt dat president Joe Biden opschuift naar het politieke midden en zijn ambities gaat matigen. "In november zijn er parlementsverkiezingen, Republikeinen staan op winst, tenzij ze uit de bocht vliegen door bijvoorbeeld overal verboden op abortus in te voeren."

Biden zal, verwacht Mouthaan, zich herpositioneren als 'de gewone man'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore