Gelijk gesloopt

Israël zet omstreden huisuitzetting in Oost-Jeruzalem door

19 januari 2022 12:43 Aangepast: 19 januari 2022 12:54
Beeld © EPA

De Israëlische autoriteiten hebben een Palestijnse familie in Oost-Jeruzalem uit hun huis gezet. De zaak leidde vooraf tot internationale oproepen aan Israël de huisuitzetting niet door te zetten. Het huis, dat meteen is gesloopt, stond in de Palestijnse wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem.

Huisuitzettingen die daar vorig jaar gepland stonden zorgden voor protest, wat later ontspoorde in een gewapend conflict.

Illegaal gebouwd

De autoriteiten hadden de grond eerder onteigend en gaven goedkeuring voor de sloop in Sheikh Jarrah. Een rechtbank oordeelde dat het gebouw illegaal was gebouwd op grond die was aangewezen voor de bouw van een school. Volgens locoburgemeester Fleur Hassan-Nahoum van Jeruzalem was het perceel in kwestie eerder aan de gemeente verkocht door de vroegere Palestijnse eigenaren.

In het door Israël bezette Oost-Jeruzalem liggen voor moslims heilige plaatsen, zoals de al-Aqsa Moskee. Door de jaren heen hebben duizenden Joodse kolonisten zich in het gebied gevestigd, tot woede van de Palestijnen. Zij hopen in het oosten van Jeruzalem uiteindelijk een eigen hoofdstad te kunnen vestigen.

Gasflessen 

De familie in het huis dreigde eerder deze week de woning met zichzelf erin in brand te steken als zij eruit moesten. "Ik zal dit huis en alles hier platbranden. Ik vertrek niet, het is van hier naar het graf, er is hier geen leven, geen waardigheid. Ik ga al vijfentwintig jaar naar rechtbanken, iedere keer krijgen we andere verklaringen te horen", liet Mahmoud Salhiyeh aan persbureau Reuters weten.

Hij stond toen met gasflessen op het dak van zijn huis. De politie zag zich genoodzaakt terug te trekken. Bij de actie op woensdagmorgen zouden 25 Palestijnen zijn gearresteerd, waaronder vijf bewoners van de gesloopte woning. 

Schending internationaal recht

Meerdere diplomaten en mensenrechtenactivisten riepen de Israëlische regering eerder op de ontruimingsplannen te staken. "De uitzetting en het slopen van het huis van de Salhiyeh-familie in Sheikh Jarrah is een oorlogsmisdaad", laat Omar Sharik van Human Rights Watch in een verklaring weten.

Het hoofd van een EU-missie die de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook deze week bezocht, stelde dat "uitzettingen in bezet gebied een schending zijn van het internationale mensenrecht". De Nederlandse ambassadeur in Israël, Hans Docter, deed op Twitter eenzelfde oproep en gaf aan te vrezen dat de actie 'verdere escalatie riskeert'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore