Debat regeringsverklaring

Rutte en Hoekstra naar Oekraïne: toestand 'zeer zorgwekkend'

19 januari 2022 11:05 Aangepast: 19 januari 2022 11:38
Mark Rutte en Wopke Hoekstra Beeld © ANP

Minister-president Mark Rutte is van plan 'binnenkort' naar Oekraïne te reizen. Hij neemt minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken mee.

Dat zei Rutte tijdens het debat over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer. Hij noemde de situatie aan de Russisch-Oekraïense grens 'zeer zorgwekkend'.

Dialoog met Moskou

Rusland heeft tienduizenden militairen naar de grens met Oekraïne gestuurd. De spanningen in de regio zijn daardoor hoog opgelopen.

De Europese Unie zoekt volgens Rutte de dialoog met Moskou, maar zet ook druk om de Russen van een militaire interventie af te houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Biden blijft lijnrecht achter Oekraïne staan, ook bij Russische inval

Zelfs bij een beperkte militaire operatie van Russische zijde zullen de kosten hoog zijn, waarschuwt Rutte. "Het is belangrijk dat zij zich dat realiseren."

In EU-verband worden sancties voorbereid. Daar is Nederland als vijfde Europese economie nauw bij betrokken, zei de premier.

Bekijk ook - Zo gaat het eraan toe aan de frontlinie in Oekraïne: 'Strijd kan elk moment oplaaien'

Correspondent Jeroen Akkermans bezocht de frontlinie in Oekraïne. "Het lijkt wel of we teruggeworpen zijn in de tijd. Maar dit is 2022 en er dreigt wederom oorlog."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore