Ga naar de inhoud
Agressieve drugsgebruiker

Verdachte van dood Dean (4) zwaar onder invloed bij arrestatie

Dave De K. en Dean.

De 34-jarige Belg die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van de 4-jarige Dean, verkeerde zwaar onder invloed toen de politie hem gistermiddag aanhield in het Utrechtse Meerkerk. Het duurde toen nog uren voordat Dave De K. de plek kon aanwijzen waar het lichaam van de jongen lag, melden Belgische media.

Dean werd afgelopen woensdag voor één nacht toevertrouwd aan de zorg van Dave De K. en zijn vriendin, goede vrienden van diens moeder. Zij hadden in het verleden wel vaker op de jongen gepast, altijd zonder problemen. De volgende dag zou hij naar zijn oma gaan.

Maar die week kregen De K. en zijn vriendin ruzie. De K. zette Dean in zijn auto en ging ervandoor. De moeder van Dean kreeg aanvankelijk niets van die ruzie te horen, laat staan dat De K. ervandoor was met haar zoon. Intussen had De K. wel aan Deans moeder verteld dat de jongen - zogenaamd 'in overleg met oma' - nog een dagje zou blijven. Dat bleek later gelogen.

Verstopt tussen rotsblokken

Zo duurde het uiteindelijk tot zaterdag voordat de moeder alarm sloeg bij de politie. Ze had die middag nog met De K. gesproken via de telefoon. Daarin beweerde hij dat het allemaal even duurde omdat hij autopech had. Sindsdien waren de oppas en de kleuter spoorloos.

Gistermiddag werd De K. aangehouden in het Utrechtse Meerkerk, zwaar onder de invloed. Rond 22.00 uur werd Deans lichaam op aanwijzen van De K. gevonden ter hoogte van een duingebied op Neeltje Jans, een eiland halverwege de Oosterscheldekering. Hij lag er verstopt tussen de rotsblokken.

Vermist
Lees ook:
Vermist Belgisch jongetje (4) dood aangetroffen in Zeeland

De K. kwam in het verleden al vaker in aanraking met justitie. In 2010 werd hij tot tien jaar cel veroordeeld voor de gewelddadige dood van zijn 2-jarige stiefzoon Miguel. In december 2018 kwam de man terug op vrije voeten.

Agressieve drugsgebruiker

Miguel werd in juni 2008 met zwaar hoofdletsel en verwondingen over het hele lichaam binnengebracht bij een ziekenhuis in Antwerpen. Enkele dagen later overleed de jongen aan een hersenvliesontsteking. De K. stond indertijd bekend als een drugsgebruiker die agressief kon zijn.

"Ik wist dat hij in de cel had gezeten, maar ik wist niet waarom", vertelde de moeder van Dean gisteren aan de Belgische krant Het Nieuwsblad. "Hij vertelde enkel dat hij tien jaar lang onschuldig in de gevangenis had gezeten. Als ik dit geweten had, zou ik hem nooit mijn kinderen hebben toevertrouwd."

De moeder van Dean vertelde dat ze De K. 'volledig vertrouwde':

Moeder Dean vertrouwde Dave De K. volledig: 'Ik heb nog bij hem geschilderd'

00:33
Ze hielpen elkaar zelfs met klusjes.

De vader van Miguel reageert bij VTM Nieuws verslagen op het nieuws. "Mijn eerste gedachte was: 'het is niet waar, het gebeurt toch niet opnieuw?' Maar het is dus toch wel zo. Wat er toen met mijn zoon is gebeurd, is terug naar boven gekomen." Volgens de man kent De K. geen schuldgevoel. "Hij had beter levenslang gekregen."

Doodsoorzaak

De precieze oorzaak van het overlijden van Dean is nog niet duidelijk. Onderzoek moet verder uitwijzen wanneer het kind precies om het leven werd gebracht.

De Nederlandse en Belgische openbare ministeries en rechercheteams overleggen vandaag over het vervolg van de zaak en waar de verdachte berecht zal worden, zegt een zegsvrouw van het OM Zeeland-West-Brabant. Volgens Belgische media komt het openbaar ministerie in Gent in de loop van de dag met een update over de zaak.