'Terreurdaad'

Twee Britse tieners opgepakt om gijzeling in synagoge in Texas

17 januari 2022 03:43 Aangepast: 17 januari 2022 03:56
De synagoge in Texas waar de gijzeling afgelopen weekend plaatsvond. Beeld © ANP

De Britse politie heeft een opvallende aanhouding gedaan naar aanleiding van de urenlange gijzeling in een synagoge in Texas, afgelopen weekend. Er zijn twee Britse tieners uit Manchester opgepakt. Wat zij te maken hebben met de gijzeling is nog niet bekend. De Amerikaanse president Joe Biden spreekt intussen van 'een terreurdaad'.

Een synagoge in Colleyville bij Dallas en Forth Worth in de Amerikaanse staat Texas werd afgelopen weekend het toneel van een gijzeling. De 44-jarige Brit Malik Faisal Akram kwam tijdens een dienst het gebouw binnen en zond dat live uit op Facebook.

Vier mensen gegijzeld

Hij gijzelde vier mensen en eiste dat zijn 'zuster' Aafia Siddiqui werd vrijgelaten. De gijzeling werd uiteindelijk door speciale troepen beëindigd, ook de FBI was daarbij betrokken. Akram kwam daarbij om het leven.

Aafia Siddiqui

De Pakistaanse wetenschapper Aafia Siddiqui werd in 2010 door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot 86 jaar cel omdat ze in Afghanistan probeerde Amerikanen te doden. Ze zit in een gevangenis niet ver van de plek van de gijzelingsactie. Meerdere extremistische organisaties, zoals terreurbeweging IS, hebben de laatste jaren opgeroepen haar vrij te laten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gijzeling in Amerikaanse synagoge beëindigd, dader doodgeschoten

De twee tieners werden gisteren in Manchester aangehouden, meldde de lokale politie. De twee zitten vast en worden ondervraagd. Of en hoe zij Akram kennen is niet bekend, over hun eventuele betrokkenheid bij de gijzeling is ook niets duidelijk.

Nog veel vragen

De Amerikaanse president Joe Biden noemde de gijzelingsactie gisteren 'een terreurdaad'. Hij kon nog weinig vragen over de gijzeling beantwoorden. Zo is niet duidelijk hoelang Akram al in de Verenigde Staten was. De president prees het heldhaftige optreden van de hulpdiensten.

De Amerikaanse president Joe Biden geeft een persconferentie over de gijzeling. De Amerikaanse president Joe Biden geeft een persconferentie over de gijzeling.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore