Mogelijk ballistische raket

Vierde keer in 2022: Noord-Korea lanceert waarschijnlijk opnieuw raket

17 januari 2022 03:13
De raketlancering was in Zuid-Korea op televisie te zien, zoals hier in Seoul. Beeld © ANP

Voor de vierde keer deze maand heeft Noord-Korea waarschijnlijk een raket gelanceerd. De Japanse kustwacht en Zuid-Koreaanse media melden dat het mogelijk opnieuw om een ballistische raket gaat, die na lancering in de Japanse Zee terecht is gekomen.

Ook op 5, 11 en 14 januari werden door Noord-Korea raketten gelanceerd. VN-resoluties verbieden Noord-Korea om ballistische raketten te testen, maar het land trekt zich daar weinig van aan.

Het land beweerde na de testen eerder deze maand zelf ook dat het om hypersonische raketten ging. Deze raketten hebben een minder ver bereik dan ballistische raketten en zijn niet verboden door de Verenigde Naties (VN).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VN-Veiligheidsraad vergadert over Noord-Koreaanse raketten

De Verenigde Staten legden het land vanwege de rakettesten eerder deze maand al sancties op. Ook vroeg het land de VN-Veiligheidsraad om namens de Verenigde Naties sancties op te leggen aan Noord-Korea.

Internationale onrust

Het regime van leider Kim Jong-un zorgt al jaren voor internationale onrust door te werken aan geavanceerde wapens. De vorige Amerikaanse president Donald Trump probeerde te onderhandelen met Kim, maar dat leidde niet tot een doorbraak. Het regime van Kim wil af van zware internationale sancties waar het onder gebukt gaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noord-Koreaanse overloper had moeilijk leven in Zuid-Korea

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore