Ga naar de inhoud
Na tsunami's

Australië: geen grote aantallen slachtoffers in Tonga na vulkaanuitbarsting

Satellietbeelden van de enorme vulkaanuitbarsting in de buurt van Tonga. Beeld © AP

De Australische autoriteiten zeggen dat het er op lijkt dat er geen grote aantallen dodelijke slachtoffers zijn gevallen op Tonga, na de uitbarsting van een nabijgelegen onderwatervulkaan dit weekend. Die veroorzaakte een tsunami. Wel is er grote schade aan wegen en bruggen.

De communicatie met de eilandengroep Tonga is miniem, doordat een communicatiekabel door de uitbarsting is beschadigd.

Angst
Lees ook:
Angst om lot inwoners Tonga: 'Niks meer gehoord nadat as en stenen neervielen'

"Op dit moment hebben we – gelukkig – geen berichten van grote aantallen slachtoffers. Dat is natuurlijk erg goed nieuws. Maar er is nog steeds zeer weinig tot geen informatie van de buitenste eilanden van de eilandengroep", zegt een Australische minister.

Australië en Nieuw-Zeeland sturen verkenningsvliegtuigen naar Tonga om de schade in kaart te brengen. Ondertussen worden er hulpacties op touw gezet. Nieuw-Zeeland heeft het eiland al een bedrag van 500.000 Nieuw-Zeelandse dollar (bijna 300.000 euro) beloofd voor de eerste hulpacties. 

Tsunami's

Dit weekend zorgde de krachtige uitbarsting van een vulkaan bij Tonga in de Stille Oceaan voor tsunami's. In Peru, ruim 10.000 kilometer verwijderd van Tonga, verdronken twee vrouwen op het strand door abnormale golven, melden Peruaanse autoriteiten. Aan de Zuid-Peruaanse kust moesten tientallen mensen worden gered. Hier waren lichte overstromingen.

De eruptie van de vulkaan bij Tonga was zo groot dat die overal op de wereld kon worden gemeten door verschil in luchtdruk. Verder veroorzaakte de eruptie een tsunami, die in heel wat landen in of aan de Stille Oceaan werd geregistreerd.

Schokgolf
Lees ook:
Schokgolf trekt door atmosfeer na vulkaanuitbarsting Tonga