Ga naar de inhoud
Titelverdediger naar huis gestuurd

Australische premier blij, Servische president noemt zaak-Djokovic 'een farce'

Djokovic (rechts) vlak voor vertrek op het vliegveld. Beeld © AFP

De Servische president Aleksandar Vucic heeft boos gereageerd op het besluit van de federale rechter in Australië om toptennisser Novak Djokovic het land uit te zetten. Hij noemt de hoorzitting 'een farce, met veel leugens'.

"Ze denken dat ze Djokovic hebben vernederd met deze tien dagen durende intimidatie, maar uiteindelijk hebben ze zichzelf vernederd. Als je zou zeggen dat degene die niet is ingeënt geen recht heeft om binnen te komen, zou Novak niet komen of zou hij worden ingeënt", zei Vucic tegen journalisten.

Vucic zegt dat hij Djokovic heeft gesproken en dat hij 'niet kan wachten hem weer in zijn land Servië te zien, waar hij altijd welkom is." Op beelden is te zien hoe Djokovic per vliegtuig vertrekt:

'Extreem teleurgesteld': zo verlaat Novak Djokovic Australië

01:37

Goede redenen

Een dag voor de start van het grandslamtoernooi kreeg de Servische nummer 1 van de wereld te horen dat zijn visum definitief wordt ingetrokken. 
Na een soap die bijna twee weken duurde, had het federale gerechtshof het laatste oordeel.

De rechters oordeelden dat de Australische overheid geldige redenen had om het visum van Djokovic in te trekken. De 34-jarige Serviër is opgedragen het land te verlaten. Laat op de avond in Australië stapte hij op een vliegtuig naar Dubai. Van daaruit reist hij vermoedelijk verder naar Servië.

De overkoepelende organisatie ATP doet 'alle spelers de aanbeveling om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus'. Djokovic heeft dat niet gedaan en daarmee begonnen alle perikelen van de afgelopen twee weken.

Hoogste
Lees ook:
Hoogste rechter: Djokovic moet Australië verlaten

Alex Hawke, de Australische minister van Immigratie, zegt in een verklaring blij te zijn met de beslissing van het gerechtshof. Hij pakte Djokovic het visum af na fouten die bij de aanvraag zijn gedaan. "Het innemen van Djokovic' visum is in het algemeen belang van Australië", schrijft Hawke nu.

"Ons land heeft een sterke grenscontrole gehad, waardoor we relatief veilig zijn gebleven tijdens de pandemie. Mede door deze strenge grenscontroles is de cohesie onder de bevolking sterk. Mensen hebben offers gebracht tijdens de pandemie en de overheid dient de resultaten daarvan te beschermen", aldus de minister.

Genieten van tennis

Ook de Australische premier Scott Morrisson juicht de uitzetting toe. "Dit besluit is genomen vanwege gezondheids- en veiligheidsredenen en omdat het in het algemeen belang was om dit te doen", schrijft Morrison op Facebook.

"Sterke grenzen zijn fundamenteel voor de Australische manier van leven. De regering neemt altijd besluiten en acties die nodig zijn om de integriteit van onze grenzen te beschermen. Ik dank het gerechtshof voor de snelle behandeling van deze zaak en het geduld van alle betrokkenen. Het is nu tijd om te beginnen met de Australian Open en weer te genieten van het tennis."

Djokovic:
Lees ook:
Djokovic: extreem teleurgesteld, neem tijd om te herstellen