Géén deelname Australian Open

Hoogste rechter: Djokovic moet Australië verlaten

16 januari 2022 07:57 Aangepast: 16 januari 2022 09:20
Novak Djokovic op weg naar de rechtbank Beeld © ANP

De soap rond Novak Djokovic heeft een climax bereikt: één dag voor het begin van de Australian Open heeft de federale rechter bepaald dat de toptennisser Australië moet verlaten. En dat betekent dat hij niet mag meespelen aan het toernooi dat hij al negen keer eerder won.

De Servische tennisser vocht bij het gerechtshof de beslissing aan van minister Alex Hawke van Immigratie, die vrijdag besloot om het visum van Djokovic alsnog in te trekken. 

De federale rechtbank van Australië heeft nu alleen het besluit om Djokovic weg te sturen bekendgemaakt. De komende dagen zal de rechtbank de redenen voor het besluit bekendmaken. De tennisser zegt in een reactie 'extreem teleurgesteld' te zijn. 

Medische vrijstelling

Djokovic heeft zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus, maar dacht het land toch in te mogen met een medische vrijstelling, omdat hij al corona gehad heeft. Eerder gaf een lagere rechter hem daarin gelijk, maar de minister besloot in te grijpen en dat besluit ongedaan te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Djokovic: extreem teleurgesteld, neem tijd om te herstellen

De federale rechtbank liet dat besluit van de minister vandaag in stand. De beslissing van de drie rechters was unaniem, zei voorzitter James Allsop.

Hij benadrukte dat het hof een beoordeling had gemaakt van de gang van zaken. "We hebben gekeken of de beslissing van de overheid irrationeel of juridisch onjuist was." Daar was volgens de drie rechters geen sprake van en dus moet Djokovic het land uit.

Tiende Australian Open

De Serviër wilde in Melbourne zijn tiende Australian Open winnen, wat hem in totaal op 21 grandslamtitels zou brengen. Daarmee zou hij ongeëvenaard de meest succesvolle tennisser aller tijden zijn. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Djokovic erkent: fout gemaakt bij Australische visumaanvraag

Djokovic deelt het record nu met Roger Federer en Rafael Nadal. De Zwitser ontbreekt vanwege fysieke problemen in Melbourne, maar de Spanjaard doet wel mee. Nadal behoort weliswaar niet tot de topfavorieten, maar krijgt door het afhaken van Djokovic wel als enige de kans om in de komende twee weken nummer 21 binnen te halen. De Australian Open begint morgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore