Ga naar de inhoud
'Zeldzaam fenomeen'

Schokgolf trekt door atmosfeer na vulkaanuitbarsting Tonga

De uitbarsting bij Tonga vanuit de ruimte gezien. Beeld © AP

Met ruim 1000 km per uur is vandaag een schokgolf door de atmosfeer getrokken na de onderzeese vulkaanuitbarsting bij Tonga, een eilandengroep in de Grote Oceaan. In Alaska, 10.000 kilometer verderop, werden uren na de uitbarsting zelfs knallen en rommelende geluiden waargenomen.

Ook in Nederland waren de gevolgen merkbaar, zegt meteoroloog Brian Verhoeven van Buienradar. "De luchtdruk liep na 20.00 uur vanavond sterk op, om even later weer te dalen. Echt een zeldzaam fenomeen. Het zegt veel over de kracht van de uitbarsting."

De drukgolf had op dat moment zo'n 17.000 km afgelegd. Het KNMI twitterde een grafiek van de luchtdrukmetingen in De Bilt:

Na de uitbarsting werden onmiddellijk tsunamiwaarschuwingen uitgegeven in veel landen rondom de Stille Oceaan. Ze werden weer ingetrokken toen de stijging van de zeespiegel beperkt leek te blijven tot maximaal een meter.

De golven waren wél duidelijk zichtbaar, zoals hier in de staat Oregon aan de Amerikaanse westkust:

De uitbarsting van de Hunga Tonga-Hunga Ha'apai duurde acht minuten. Inwoners van Tonga zeiden dat het klonk alsof er vlakbij meerdere bommen tot ontploffing kwamen (video: zie hieronder). Zelfs op het 800 kilometer verderop gelegen Fiji was de uitbarsting te horen. Het klonk daar als een reeks heftige donderslagen. Zelfs tot in Alaska toe maakten inwoners melding van rommelende geluiden.

Vanuit Tonga, waar het twaalf uur later is dan in Nederland, zijn nog maar weinig berichten binnengekomen over slachtoffers en schade. Na de uitbarsting werd de koning van Tonga, Tupou VI, uit zijn paleis gehaald en in veiligheid gebracht. De meeste andere inwoners van kustgebieden trokken ook dieper landinwaarts.

Enorme
Lees ook:
Enorme vulkaanexplosie Tonga, vrees voor tsunami's in omliggende landen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore