Ga naar de inhoud
Mondkapjes en quarantaineregels

Ik ga op wintersport en ik neem mee: een FFP2-masker, maar niet overal

Wintersport (archieffoto) Beeld © AFP

Vanaf vandaag gelden er in ons land andere coronamaatregelen. Niet iedereen hoeft meer in quarantaine en handgemaakte stoffen mondkapjes zijn vanaf nu onvoldoende. Maar hoe zit dat in het buitenland? Moet je voor je op wintersportvakantie gaat verschillende mondkapjes inslaan? Zo ga je goed voorbereid op pad.

Oostenrijk

Quarantaineregels: Voor Nederlanders boven de 15 jaar oud geldt in principe een quarantaineplicht van 10 dagen. Uitzonderingen hierop zijn:

  • Volledig gevaccineerde reizigers met een boosterprik én een negatieve PCR-test (niet ouder dan 48 uur)
  • Volledig gevaccineerde reizigers met een herstelbewijs én een negatieve PCR-test.
  • Kinderen van 12 tot 15 jaar oud hoeven alleen een negatieve PCR-test te tonen en moeten de zogeheten Holiday Ninja Pass invullen.
  • De tiendaagse quarantaineplicht kan verkort worden als je op dag 5 een negatieve PCR-test hebt.

Let op: In Oostenrijk geldt de 2G-regel. Dit betekent dat je alleen toegang krijgt tot horeca en skigebieden met een geldig vaccinatie- of herstelbewijs. 

Mondkapjes: Het dragen van een FFP2-masker is in openbare binnenruimtes verplicht voor iedereen vanaf 6 jaar oud. Denk aan het openbaar vervoer en winkels, maar óók in dichte stoeltjesliften en gondels. 

Buiten waar geen 2 meter afstand gehouden kan worden is het dragen van een mondkapje ook verplicht. Per regio kunnen er aanvullende maatregelen gelden.

Geen
Lees ook:
Geen quarantaine meer nodig na boosterprik of recent herstel van corona

Frankrijk

Quarantaineregels: Nederlanders die naar Frankrijk reizen hoeven niet in quarantaine.

Let op: Wel gelden er vanaf vandaag aangescherpte regels met de coronapas. Iedereen boven de 18 jaar oud moet een vaccinatiepas met de boosterprik hebben. Zonder deze prik heb je geen toegang meer tot bijvoorbeeld horeca, bioscopen, musea en ook de skipistes.

Mondkapjes: Elk soort mondkapje is toegestaan. Mondkapjes zijn voor iedereen boven de 6 jaar oud verplicht in het openbaar vervoer, winkels, en andere openbare binnenruimtes. Ook in de skiliften en de wachtrijen moet je een masker dragen. Het dragen van medische mondkapjes wordt geadviseerd.

Bekijk ook: Werken FFP2-maskers beter?

03:30
Werken FFP2-maskers beter? Dat ligt er maar net aan of je ze goed draagt, legt onderzoeker Ruud Verdaasdonk uit.

Zwitserland

Quarantaineregels: Nederlanders hoeven bij aankomst in Zwitserland niet in quarantaine.

Let op: Wel moet iedereen bij aankomst een negatieve PCR-test laten zien. Dit geldt ook als je volledig bent gevaccineerd of een herstelbewijs hebt. Reizigers zonder vaccinatie- of herstelbewijs vanaf 16 jaar moeten tussen de 4e en 7e dag na aankomst in Zwitserland zich opnieuw laten testen. Dit mag een PCR-test of een antigeentest zijn.

Mondkapjes: Elk soort mondkapje is toegestaan. Het dragen van een mondkapjes is verplicht vanaf 12 jaar in openbare ruimtes zoals in restaurants, winkels, en in het openbaar vervoer. Ook in de skiliften en gesloten gondels moet je een mondkapje dragen. 

Ineens
Lees ook:
Ineens doet het type mondkapje ertoe: 'Alsof mensen zijn wakker geschud'

Duitsland

Quarantaineregels: Reizigers met een vaccinatie- of herstelbewijs hoeven niet in quarantaine. Voor de andere reizigers geldt: met een negatieve PCR-test kom je het land wel in, maar moet je wel 10 dagen in quarantaine als je langer dan 24 uur blijft. Als je een negatieve test hebt na 5 dagen mag je uit quarantaine. Voor kinderen onder de 12 jaar is de quarantaine altijd 5 dagen.

Let op: In alle deelstaten is daarnaast de 2G-regel van kracht. Dit betekent dat je volledig gevaccineerd of hersteld van corona moet zijn. Voor de horeca geldt in veel gevallen zelfs het 2G-plusbeleid: alleen geboosterde gevaccineerden komen nog binnen. De rest heeft een negatieve test nodig.

Mondkapjes: In Duitsland is het dragen van een medisch mondkapje verplicht, en in sommige deelstaten alleen het FFP2-masker. Het dragen van een mondkapje is verplicht in openbare ruimtes en het openbaar vervoer voor iedereen van 7 jaar en ouder. Een mondmasker is ook verplicht in de gesloten skiliften. 

Italië

Quarantaineregels: Alle reizigers zonder vaccinatie- of herstelbewijs moeten 5 dagen in quarantaine. Op de laatste dag moeten zij een negatieve test laten zien om uit quarantaine te mogen. Kinderen van 6 t/m 17 jaar hoeven alleen in quarantaine als meereizende volwassenen dit ook moeten.

Let op: Alle reizigers vanaf 6 jaar oud, dus ook met vaccinatie- of herstelbewijs, moeten een negatieve PCR-test of antigeentest kunnen laten zien bij aankomst in Italië. 

Mondkapjes: In Italië is het dragen van een FFP2-masker verplicht. Het mondmasker is verplicht voor iedereen vanaf 6 jaar in alle binnenruimtes. In gondels en stoeltjesliften is een FFP2-masker ook verplicht. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS